FOTO & VIDEO Peugeot a lansat a treia generație a SUV-ului 3008, complet electrică

FOTO & VIDEO Peugeot a lansat a treia generație a SUV-ului 3008, complet electrică
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 13 sep 2023

Peugeot 3008 a primit o nouă generație, una complet electrică cu o caroserie de tip fastback coupe, care pregătește brandul francez de trecerea la o gamă electrificată în întregime în 2025 și introduce totodată platforma STLA Medium.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noul e-3008 aduce Peugeot o premieră, prin lansarea platformei modulare STLA Medium, pe care grupul Stellantis a dezvoltat-o pentru toate mărcile sale din segmentele medii. În același timp, SUV-ul Peugeot trece la o caroserie de tip fastback, una care introduce modelul mărcii în zona de SUV-uri coupe, atât de la modă în ziua de astăzi.

FOTO Primarul Sectorului 6 a semnat contractul pentru un nou drum, o străpungere extrem de importantă CITEȘTE ȘI FOTO Primarul Sectorului 6 a semnat contractul pentru un nou drum, o străpungere extrem de importantă

Noul SUV primește și noua generație Panoramic i-Cockpit, care înglobează în display-ul larg de 21 de inci atât instrumentarul de bord, cât și sistemul multimedia, Peugeot alegând soluția mult mai firească, a ecranelor dispuse orizontal, așa cum s-a întâmplat și la BMW sau Mercedes, ieșind din zona de mimetism a mărcilor care au preluat soluția improprie de la Tesla, cu ecran vertical, pe mijloc. Tot o noutate este și amplasarea comenzilor transmisiei automate pe panoul de bord, în dreapta volanului, eliberând consola și oferind un acces mult mai ergonomic.

În același timp, cu noile caracteristici ale sistemului de propulsie, Peugeot împinge acest model în liga destul de restrânsă a mașinilor electrice cu o autonomie de până la 700 kilmetri.

Ryanair, în centrul unei polemici. Bărbat cu handicap: \ CITEȘTE ȘI Ryanair, în centrul unei polemici. Bărbat cu handicap: "Ryanair m-a abandonat!"

Primele două generații Peugeot 3008 au reușit să fie produse în 1,3 milioane de unități, ajungând la clienți din 130 de țări. Noua generație va fi produsă doar în Franța, la Sochaux, iar livrările vor începe anul viitor.

„Lansarea modelului Next-Level E-3008 reprezintă un pas important în transformarea radicală a Peugeot într-o marcă atrăgătoare, 100% electrică, reprezentând noi repere în materie de design, plăcere de a conduce și eficiență. Cu designul său exterior, spectaculosul Peugeot Panoramic i-Cockpit, plăcerea de a conduce și performanțele electrice fără precedent, Next-Level E-3008 introduce Peugeot într-o nouă eră, fiind marca franceză care oferă cea mai largă gamă de vehicule electrice generaliste de pe piață”, a declarat Linda Jackson, CEO Peugeot.

Dimensiunile noului 3008 rămân în zona compactă, cu 4,54 metri lungime, 1,89 metri lățime și 1,64 metri înălțime, cu un portbagaj care oferă 520 litri, fiind aproape similare cu cele ale generației anterioare.

FOTO Record de vizitatori la Salonul Auto IAA MOBILITY 2023 Munchen CITEȘTE ȘI FOTO Record de vizitatori la Salonul Auto IAA MOBILITY 2023 Munchen

Peugeot e-3008 este echipat de asemenea cu o serie de tehnologii și dotări care ridică statutul acestui automobil, în procesul de upgrade pe care grupul Stellantis îl aplică mărcii franceze: scaune ergonomice cu susținere laterală adaptivă, sistem de purificare a aerului din habitaclu, sistem audio Hi-Fi.

Sistemul de propulsie are patru moduri de rulare ce pot fi selectate de șofer. Modul Normal este modul implicit al mașinii, având puterea și cuplul reduse, în cazul unei apăsări medii a pedalei de accelerație. Modul Eco limitează puterea și cuplul pentru un consum redus de energie, având inclusiv efecte asupra sistemului de climatizare. Modul Sport este mai dinamic și are setări specifice pentru direcție, accelerație și transmisie. Al patrulea mod, 4WD, se aplică doar dacă este cazul și contribuie la distribuția puterii motorului către toate cele patru roți.

Platforma STLA Medium BEV-by-design se mândrește cu o energie record la bord, între roți, de până la 98 kWh, într-un ampatament care a fost menținut scurt (2,73 m pentru E-3008). Acest design de înaltă performanță permite modelului E-3008 să ofere cea mai bună autonomie din categoria sa (până la 700 km), fiind în același timp compact (4,54 m lungime).

Motorizările oferite vor fi de 210 CP, 230 CP Long Range și 320 CP Dual Motor, ultima având și tracțiune integrală. Bineînțeles că modelul nu va renunța la motorizările termice, care vor fi disponibile pe mai multe piețe, în versiuni hibrid.

ULTIMA ORĂ Yazaki închide o fabrică din România, cu 400 de angajați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Yazaki închide o fabrică din România, cu 400 de angajați

Performanțele privind autonomia sunt de 525 km la versiunea de 210 CP și la cea cu tracțiune integrală, precum și de 700 km la versiunea de 230 CP Long Range.

Arhitectura noului e-3008 este una pe 400 volți, bateria având o chimie NMC, cu două capacități, în funcție de versiune și motor. Cele două versiuni cu putere mai mică beneficiază de o baterie de 73 kWh, iar cea de top, de o baterie de 98 kWh, una dintre cele mai mari din industrie.

Bateria litiu-ion cu voltaj înalt de 400V, cu o compoziție chimică NMC (nichel, mangan și cobalt), este amplasată sub podeaua vehiculului și alimentează motorul electric pentru tracțiune.

Chargerul de bord este limitat la 160 kW în cazul stațiilor de putere și curent continuu, ca efect al arhitecturii de 400 volți, în timp ce la curent alternativ permite încărcarea cu până la 22 kW, la curent trifazic.

FOTO Record de vizitatori la Salonul Auto IAA MOBILITY 2023 Munchen CITEȘTE ȘI FOTO Record de vizitatori la Salonul Auto IAA MOBILITY 2023 Munchen

Pentru încărcarea la curent alternativ, sunt disponibile două tipuri de încărcătoare la bord care să se adapteze la toate utilizările și soluțiile de încărcare ale clienților, cu un încărcător trifazat de 11 kW standard și un încărcător trifazat de 22 kW opțional.

Pentru motorizările hibrid și PHEV, Peugeot nu a oferit mai multe detalii, precizând că va comunica ulterior datele acestor motorizări.

FOTO & VIDEO Peugeot a lansat a treia generație a SUV-ului 3008, complet electrică

FOTO & VIDEO Peugeot a lansat a treia generație a SUV-ului 3008, complet electrică

viewscnt
Afla mai multe despre
peugeot 3008
noul e-3008
peugeot electric