FOTO & VIDEO Toyota a dezvăluit noul Prius, care rămâne fidel propulsiei hibrid

FOTO & VIDEO Toyota a dezvăluit noul Prius, care rămâne fidel propulsiei hibrid
scris 21 nov 2022

Toyota a prezentat în premieră mondială a cincea generație a modelului revoluționar Prius, cel care a adus pentru prima dată în istoria automobilului propulsia hibridă pe un model de serie. Contrar așteptărilor, Prius nu a fost lansat nici de această dată cu o propulsie electrică, ci a rămas consecvent și va aduce cele mai noi tehnologii hibrid și pe generația a cincea.

Noul Toyota Prius a fost lansat de producătorul japonez în plină epocă a electrificării fără ca mașina să aibă anunțată o propulsie exclusiv electrică, promițând în schimb cele mai avansate tehnologii hibride, care acum vor include și un plug-in hybrid.

VIDEO Noua mega-rachetă a NASA a decolat pentru prima dată spre Lună CITEȘTE ȘI VIDEO Noua mega-rachetă a NASA a decolat pentru prima dată spre Lună

Noul Prius se remarcă în primul rând printr-un design care rămâne tributar ideii de siluetă monoformă, cea care asigură un coeficient aerodinamic foarte bun și care contribuie astfel la un consum redus de combustibil. Forma noului Prius seamănă din ce în ce mai mult cu cea a unui automobil sport de lux, datorită liniei suple, care începe de la faruri și nu se mai oprește până la linia stopurilor.

Din punct de vedere al tehnologiei utilizate pentru propulsie, Toyota spune că a creat cea mai performantă versiune a sistemului hibrid serie – paralel, cel care a fost introdus pe Prius încă de la generația a doua. Acesta este format, într-o descriere simplistă, de cele două motoare, unul electric, unul pe benzină, care acționează roțile separat sau simultan, în funcție de setările și solicitările mașinii și, în același timp, au și rol de încărcare, fiecare prin intermediul funcțiilor specifice. Astfel, motorul electric funcționează și ca alternator, în timp ce motorul termic este și un generator de energie pentru baterie. Controlul modului în care fiecare dintre cele două motoare acționează cutia de viteze se face printr-un spliter de putere.

FOTO & VIDEO Toyota a dezvăluit noul Prius, care rămâne fidel propulsiei hibrid

Actuala generație a sistemului  Series Parallel Hybrid de pe Prius aduce o și mai bună integrare și control care, spune constructorul, oferă un răspuns dinamic și mai bun al mașinii, păstrând totodată eficiența ridicată. Puterea maximă a sistemului este de 144 kW (193 CP), pentru piața japoneză, cu un motor pe benzină de 2.0 litri care crește astfel puterea de 1,6 ori față de motorul anterior și asigură o accelerație de 6 secunde, de la 0 la 100 km/h.

Pentru Europa, Prius a fost anunțat în versiunea Plug-In Hybrid, cu o propulsie și mai puternică, respectiv un motor termic de 111 kW (148 CP) și un motor electric de 120 kW (160 CP), generând o putere totală a sistemului de 164 kW (223 CP). Spre deosebire de hibridul clasic, propulsia PHEV permite o încărcare a bateriei de 13,6 kWh și de la priză.

Industria auto din România, pe val: a fost depășită producția de mașini din ultimii trei ani și se pregătește un an record CITEȘTE ȘI Industria auto din România, pe val: a fost depășită producția de mașini din ultimii trei ani și se pregătește un an record

Noul Prius a fost dezvoltat pe aceeași platformă globală TNGA a companiei, respectiv pe generația a doua a variantei GA-C, destinată mașinilor compacte din gama Toyota și Lexus. Aceasta a fost îmbunătățită pentru a asigura o greutate mai mică și o rigiditate crescută. În plus, centrul de greutate a fost coborât prin optimizarea poziționării bateriei și rezervorului de carburant.

FOTO & VIDEO Toyota a dezvăluit noul Prius, care rămâne fidel propulsiei hibrid

Micile modificări ale dimensiunilor, comparativ cu generația anterioară, sunt vizibile mai mult sub formă de cifre, respectiv o scădere cu 4,6 cm a lungimii, cu o creștere a ampatamentului cu 5 cm, la fel și a înălțimii. Aceste modificări contribuie la acel aspect sport pronunțat, la o mai bună stabilitate și un confort ușor îmbunătățit la interior, în pofida scăderii lungimii.

FOTO & VIDEO Toyota a dezvăluit noul Prius, care rămâne fidel propulsiei hibrid

Toyota Prius va avea o lansare pentru Europa pe 5 decembrie, dată la care ar trebui să fie deschise comenzile, livrările fiind anunțate pentru primăvara lui 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota prius
lansare prius
noul prius
prius phev