Geely va produce în uzina Renault din Coreea de Sud mașini Polestar

Geely va produce în uzina Renault din Coreea de Sud mașini Polestar
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 17 nov 2023

Uzina Renault din Busan, Coreea de Sud, va începe producția de automobile electrice începând din 2025. Mașinile nu vor fi Renault, ci Polestar, deoarece uzina a intrat sub administrarea Geely, odată cu parteneriatul dintre cele două companii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Geely va produce automobile Polestar în uzina Renault din Coreea de Sud, ca efect al parteneriatului încheiat în urmă cu un an cu Renault. La acel moment, chinezii au cumpărat cu 200 de milioane de euro un pachet de 34,02% din acțiunile Renault Korea Motors (fosta Samsung Motors), printr-o operațiune de majorare de capital. Renault și Geely înființaseră anterior un joint-venture destinat producției de automobile.

VIDEO Au început testele pentru darea în trafic a primului tronson din Autostrada Bucureștiului, construit de Umbrărescu CITEȘTE ȘI VIDEO Au început testele pentru darea în trafic a primului tronson din Autostrada Bucureștiului, construit de Umbrărescu

Renault, care deținea anterior tranzacției 80%, a rămas acționar majoritar al uzinei și nu intenționează să iasă din această afacere.

Primele automobile ce vor fi produse în era Geely vor fi dezvoltate pe platforma proprie a chinezilor, începând din 2024, iar acum Renault anunță că va începe producția de automobile electrice, în 2025. Este vorba despre modelul Polestar 4, care a fost deja prezentat și va intra în producție anul viitor în China. Uzina din Coreea va produce mașinile destinate pieței locale, dar și pieței din SUA.

Geely este cea mai mare companie privată de automobile din China și a cumpărat mărcile Volvo și Lotus. De asemenea, deține 10% din Mercedes-Benz și urmează să formeze o companie globală împreună cu Renault care va produce exclusiv motoare cu combustie și cutii de viteze, inclusiv la Mioveni.

Renault mai produce la Busan trei modele sub logo Samsung Motors, SM6 (Talisman), QM6 (Koleos) și XM3 (Arkana), dar și versiunea internațională Renault Arkana care se vinde inclusiv în Europa. Odată cu startul noilor modele Geely, va fi oprită producția modelelor Samsung.

Nissan a devenit acționar cu drepturi depline al Renault. A intrat în vigoare acordul prin care francezii renunță la o parte din acțiuni CITEȘTE ȘI Nissan a devenit acționar cu drepturi depline al Renault. A intrat în vigoare acordul prin care francezii renunță la o parte din acțiuni

„Dintr-o perspectivă mai largă, vedem oportunități viitoare pentru Renault Korea Motors în viitorul apropiat, mulțumită acționarilor noștri puternici, Renault Group și Geely Group”, a declarat Stephane Deblaise, CEO al RKM.

Și șeful Polestar este mulțumit de extinderea rețelei de uzine a mărcii. „Suntem foarte fericiți să facem încă un pas în diversificarea amprentei de producție împreună cu Geely Holding și Renault Korea Motors, o companie cu care împărțim preocuparea pentru calitate și sustenabilitate. Cu Polestar 3 gata de start al producției în Chengdu, China, la începutul lui 2024, și în Carlina de Sud, SUA, în vara lui 2024, vom avea în curând operațiunid e producție în cinci uzine, în trei țări, care să susțină ambițiile de creștere globală”, a spus Thomas Ingenlath, CEO Polestar.

viewscnt
Afla mai multe despre
polestar 4
renault busan
renault samsung
geely