Germania: Mecanicii de tren chemați la o grevă de trei zile

Germania: Mecanicii de tren chemați la o grevă de trei zile
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2024

Mecanicii de tren din Germania sunt chemați la o grevă de trei zile de miercuri până vineri seara după eșecul negocierilor privind salariile și programul de lucru cu operatorul public Deutsche Bahn (DB), a anunțat sindicatul GDL, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Grupul DB nu a profitat de armistițiul de Crăciun pentru a preveni acțiunile colective prezentând o ofertă negociabilă", a afirmat într-un comunicat sindicatul angajat de câteva luni într-un conflict cu Deutsche Bahn și care a condus deja la mai multe greve în 2023, scrie Agerpres.

De ce a dispărut Ryanair de pe site-urile agențiilor de turism online: războiul biletelor și acuzațiile de creștere a prețurilor. Compania aeriană se bucură: așa atragem călătorii pe site-ul nostru CITEȘTE ȘI De ce a dispărut Ryanair de pe site-urile agențiilor de turism online: războiul biletelor și acuzațiile de creștere a prețurilor. Compania aeriană se bucură: așa atragem călătorii pe site-ul nostru

În transportul de călători, mecanicii vor înceta munca miercuri la orele 02.00 (01.00 GMT). În transportul de mărfuri, greva va începe marți la orele 18.00 (17.00 GMT), a făcut cunoscut sindicatul. Mișcarea socială se va încheia vineri la orele 18.00 (17.00 GMT).

Este cea mai lungă încetare a lucrului inițiată până acum de sindicat în negocierile conflictuale pe care le poartă cu conducerea operatorului feroviar. Lucrătorii feroviari germani au mai intrat în grevă în noiembrie și decembrie, în special.

"Această grevă nu este doar absolut inutilă, dar credem și că nu este autorizată legal", a reacționat duminică Martin Seiler, director de resurse umane al DB, într-un comunicat, anunțând o acțiune în justiție pentru a împiedica greva.

Mișcarea "va avea un impact considerabil asupra exploatării feroviare", a avertizat DB. Perturbarea transportului de mărfuri implică un cost ridicat pentru economia germană, aflată deja în dificultate.

Pe lângă creșterile salariale pentru a compensa inflația, GDL, care reprezintă aproximativ 10.000 de angajați, cere și să negocieze trecerea la o săptămână de lucru de 35 de ore în patru zile.

Un înalt oficial al Vaticanului pledează pentru ca preoților să li se permită să se căsătorească CITEȘTE ȘI Un înalt oficial al Vaticanului pledează pentru ca preoților să li se permită să se căsătorească

Deutsche Bahn a declarat în decembrie că a făcut o ofertă de creștere a salariului cu 11% la deschiderea negocierilor, precum și o "primă compensatorie pentru a face față inflației" de până la 2.850 de euro.

DB a indicat duminica aceasta că a prezentat săptămâna trecută "o ofertă extinsă" reprezentând "un mare pas înainte spre satisfacerea revendicării fundamentale a sindicatului în ceea ce privește programul de lucru".

Un alt conflict social, anul trecut, a opus Deutsche Bahn și sindicatul EVG care reprezintă alte profesii din sectorul feroviar și aproximativ 180.000 de agenți. În cele din urmă, s-a ajuns la un acord la sfârșitul lui august, reamintește AFP.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
tren
greva