Grindeanu vrea să transfere metroul la Primăria Capitalei: De ce să plătească un moldovean transportul în comun din București? Nicușor Dan: PSD e în continuare un partid anti-București

Grindeanu vrea să transfere metroul la Primăria Capitalei: De ce să plătească un moldovean transportul în comun din București?  Nicușor Dan: PSD e în continuare un partid anti-București
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2022

Sorin Grindeanu vrea să scape de Metrorex de la Ministerul Transporturilor. El susține că metroul trebuie să fie „în gestiunea Bucureștiului” și că nu e normal ca un moldovean să plătească pentru transportul în comun din Capitală. În replică, primarul general Nicușor Dan spune că „Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni”, dimpotrivă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sorin Grindeanu a declarat că este „deschis” pentru discuții cu Primăria București pentru un transfer al Metrorex care este susținut acum din bani de la Ministerul Transporturilor, scrie Hotnews.ro.

Producătorul semințelor și alunelor Elmas cumpără afacerea de familie românească Derpan CITEȘTE ȘI Producătorul semințelor și alunelor Elmas cumpără afacerea de familie românească Derpan

„Am mai spus acest lucru – de ce nu se plătește de la bugetul statului transportul în comun la Cluj, la Iași, la Craiova, la Timișoara? (...) Eu sunt deschis să am o discuție cu Primăria Generală a Bucureștiului, dacă își doresc acest lucru, astfel încât totuși transportul în comun în București să fie în gestiunea Municipiului București. Legea poate fi făcută în așa mod încât, și nu vreau să fiu înțeles greșit, tot acest transport e de interes național, se pot găsi soluții. Dar de ce să plătească un moldovean pentru transport? Știu că supăr bucureștenii acum, dar nu e corect”, a spus ministrul Transporturilor.

El a precizat că „aproximativ 700 de milioane au cerut cei de la Metrorex, pe diverse capitole”.

Nicușor Dan: „Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni! Nici de Timișoara, nici de Iași, nici de alte orașe”
Nicușor Dan îi transmite, în replică, lui Sorin Grindeanu că „administrația locală din București nu primește atât cât ar trebui să primească” deși Capitala produce un sfert din PIB-ul României.

„Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni! Nici de Timișoara, nici de Iași, nici de alte orașe sau județe. Dimpotrivă, Bucureștiul e cel care contribuie la susținerea celorlalte regiuni ale țării, iar asta e firesc pentru dezvoltarea României.

Cu 10% din populația țării, Bucureștiul produce aproximativ un sfert din PIB-ul României. Deci bucureștenii produc mult peste media națională, dar, cu toate astea, administrația locală din București nu primește atât cât ar trebui să primească pentru nevoile Capitalei. Asta e realitatea, iar dincolo de asta mai constat că PSD e în continuare un partid anti-București”, a scris pe Facebook Nicușor Dan.

Ce subvenție dă statul pentru metroul din București

Subvențiile suportate din bugetul Ministerului Transporturilor pentru Metrorex sunt de peste 800 de milioane de lei.

În bugetul pe 2021 subvenția fusese mult diminuată, de la 683 de milioane de lei în 2020, la 600 de milioane de lei propuși pe anul 2021, într-un moment în care fostul ministru Cătălin Drulă deschisese un război cu sindicaliștii de la metrou și acuza că nu poate susține de la buget creșterea salariilor de 18% pe care angajații și-au dat-o cu un an în urmă. Drulă acuza atunci că Metrorex nu-și acoperă bugetul decât 30% din venituri proprii, deși a decis să mărească salariile angajaților.

Ulterior, după plecarea sa din minister, sumele acordate către Metrorex au crescut până la valoarea de circa 818 milioane (valoarea preliminată pentru anul 2021 conform proiectului de buget).

În primăvara anului trecut, după ce fostul ministru Drulă a denunțat contractele Metrorex cu sindicatul de la metrou care deținea spațiile comerciale din stații și a demarat campania de demolare a chioșcurilor, sindicatul USLM condus de Ion Rădoi a generat o grevă ilegală ce a paralizat timp de o zi Capitala.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicușor dan
ministerul transporturilor
metrorex