Corespondență din Viena - Șeful de risc al Grupului Erste: Pentru moratoriul ratelor din România am făcut un provizion de risc de 20 milioane euro. România - singura țară în care Erste a avut o creare netă de provizioane în primul semestru

Corespondență din Viena - Șeful de risc al Grupului Erste: Pentru moratoriul ratelor din România am făcut un provizion de risc de 20 milioane euro. România - singura țară în care Erste a avut o creare netă de provizioane în primul semestru
Oana Osman
Oana Osman
scris 1 aug 2022

Două treimi din provizioanele de risc constituite de BCR în cel de-al doilea trimestru sunt făcute în avans pentru a acoperi efectele moratoriului ratelor, intrat în vigoare din august, a anunțat, la Viena, Alexandra Habeler-Drabek, Chief Risk Officer, la prezentarea rezultatelor financiare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“Am făcut la BCR, în trimestrul 2, provizioane de risc de 32 milioane de euro, din care 20 milioane sunt pentru a acoperi efectele moratoriului ratelor”, a declarat Drabek.

Banca a putut elibera, în schimb, un provizion de 41,8 milioane de euro constituit în trecut pentru unele procese legate de protecța consumatorilor, soluționate favorabil pentru instituția financiară.

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul României a permis clienților băncilor și IFN să își amâne ratele la credite pe o perioadă de până la 9 luni pe baza unei declarații pe propria răspundere, după un mecanism similar moratoriului din pandemie, justificat acum de creșterea prețurilor la energie, un demers unic în UE și neavizat de Autoritatea Bancară Europeană și Comisia Europeană la nivelul UE. Pentru persoanele fizice, condiția este ca totalul cheltuielilor să fi crescut în ultimele 3 luni cu peste un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut, iar pentru firme, rezultatul lunar mediu pe ultimele 3 luni să fie cu un sfert sub cel din aceeași perioadă din 2021.

BCR, profit în creștere cu jumătate la 6 luni. Venituri mai mari din dobânzi, creștere record pe creditarea corporate CITEȘTE ȘI BCR, profit în creștere cu jumătate la 6 luni. Venituri mai mari din dobânzi, creștere record pe creditarea corporate

La nivelul primelor două trimestre, BCR a raportat o alocare de provizion de 209,4 milioane de lei (42,3 milioane de euro), , comparativ cu o alocare de 77,2 milioane de lei (15,8 milioane de euro) în primele 6 luni din 2021. Banca a arătat că rezultatul “a fost influențat în principal de implementarea unor reguli suplimentare mai stricte privind clasificarea din punct de vedere al riscului de credit conform IFRS 9, aplicabile clienților din industrii potențial afectate de mediul de operare și contextul geopolitic actual. În al doilea rând, parametrii de risc au fost actualizați pentru a reflecta abordarea prudentă a băncii în ceea ce privește evoluția actuală și anticipată a mediului macroeconomic.”

România a fost singura țară în care Erste a avut o creare netă de provizioane în primul semestru al anului, în condițiile în care la nivelul grupului a raportat o eliberare netă, scoțând din baza de calcul anii efecte Covid.    

Eliberarea de provizioane ar putea părea contraintuitivă într-un mediu de piață volatil, cu o nouă criză care a luat locul celei sanitare. Șeful de risc al grupului Erste arată, însă, care sunt explicațiile.

“Din toata suma de 630 milioane pe care am provizionat-o foarte conservator în pandemie, încă au rămas 500 milioane de euro. Am eliberat pentru că a fost depășită etapa covid si nu mai e necesară o provizionare generală pentru riscuri din criza sanitară. Asta nu înseamnă că unele companii nu mai sunt sau nu au fost afectate, dar rămîne provizionarea individuală pentru fiecare client, nu mai e necesară provizionarea generală. Am introdus noi nivele pentru creșterea prețurilor la energie. Principala sursă a eliberării nete de provizioane este eliminarea a anilor covid din baza de calculare. Nu am schimbat perspectiva macroeconomică, am păstrat o probabilitate de 60% pentru scenariul negativ”, spune Alexandra Habeler-Drabek.

Erste, profit în creștere cu 24% la jumătatea anului. Grupul vrea să construiască 15.000 de apartamente accesibile în regiune CITEȘTE ȘI Erste, profit în creștere cu 24% la jumătatea anului. Grupul vrea să construiască 15.000 de apartamente accesibile în regiune

Grupul Erste a încheiat primele 6 luni din 2022 cu un profit net de 1,14 miliarde de euro, în creștere cu 24% față de aceeași perioadă din anul trecut, nu doar pe fondul întoarcerii cheltuieli cu provizioanele, ci și al majorării veniturilor din dobânzi și comisioane.

În România, BCR a încheiat primul semestru cu un profit net de 1,04 miliarde de lei, în creștere cu peste 50% față de aceeași perioadă din 2021. Banca a înregistrat venituri mai mari din dobânzi și comisioane, majorând majorat puternic portofoliul de credite.

Rata creditelor neperformante s-a situat la 3,5% în iunie 2022, în scădere față de 3,9% în decembrie 2021. Această evoluție reflectă o acumulare scăzută de noi credite neperformante, un trend pozitiv al recuperărilor pe ambele segmente retail și corporate, precum și creșterea soldului de credite acordate clienților. Gradul de acoperire cu provizioane al creditelor neperformante a fost de 149,5% în iunie 2022.

Creditele și avansurile nete acordate clienților au crescut cu 10% până la 52,63 miliarde de lei la 30 iunie 2022, susținute de creșteri atât în creditarea retail (+4,6% față de decembrie 2021, până la 28,19 miliarde de lei), cât și în cea corporate (+15,6% față de decembrie 2021, până la 24 de miliarde de lei). Față de iunie 2021 creditarea a crescut cu 17,3%. BCR a acordat credite noi pentru persoane fizice și microîntreprinderi de 5 miliarde de lei în S1 2022, în creștere cu 17,8% an pe an, pe fondul unor vânzări de credite ipotecare mai mari cu 42,8% și de credite de nevoi personale mai ridicate cu 22,7% an pe an.

Stocul de credite ipotecare acordate în moneda locală s-a majorat cu 18,5% an pe an, în timp ce stocul de credite de consum (inclusiv carduri de credit și descoperit de cont) a crescut cu 10,2% an pe an la data de 30 iunie 2022. Creditele de consum au fost acordate în proporție de 73% prin fluxul digital, față de 44% în aceeași perioadă din 2021.

Pe sectorul corporate, BCR  a aprobat credite noi pentru companii în valoare de 8,1 miliarde de lei în S1 2022, mai mult decât triplu față de S1 2021, dintre care un sfert sunt destinate investițiilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
provizioane
moratoriu
alexandra habeler-drabek