Groupe Renault și patru parteneri din IT au creat Software Republique, cu o ușoară tentă naționalistă

Groupe Renault și patru parteneri din IT au creat Software Republique, cu o ușoară tentă naționalistă
scris 14 apr 2021

Un grup de companii franceze, în frunte cu Renault, au decis să pună bazele unui ecosistem IT destinat mobilității inteligente. Într-o perioadă în care mobilitatea devine tot mai mult dependentă de IT, de programatori și de conexiunile dintre mașină și mediu, constructorul francez și-a adus aproape patru companii franceze super-specializate.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Group Renault, Atos, Dassault Systèmes, STMicroelectronics și Thales au anunțat că „își unesc forțele” pentru a crea „Software République”, un parteneriat deschis și altor companii care doresc să se implice, având ca scop dezvoltarea și comercializarea de sisteme și software care să poată fi folosit în mobilitatea orașelor, regiunilor, companiilor și cetățenilor.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Parteneriatul numit Software Republique, cu trimitere evidentă la Franța, a fost semnat de Luca de Meo, Elie Girard, Bernard Charlès, Jean-Marc Chery și Patrice Caine, șefii celor cinci companii care vor coopera pentru a pune laolaltă experiența și mijloacele pe care le dețin în zone precum inteligența artificială, securitatea cibernetică, conectivitatea, electronica încorporată și tehnologia virtuală. Ecosistemul pe care vor să-l creeze „va fi dispus să primească noi membri și să dezvolte colaborări ulterioare.”

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Anunțul creării noii entități de mobilitate face referire la studiile Boston Consulting Group, care spun că piața globală a mobilității va crește cu 60% până în 2035, ajungând la 11 trilioane de euro. Creșterea se va susține pe vehiculele electrice, noi componente, noile servicii post-vânzare și alte servicii cu valoare adăugată estimate că vor crește de la 5% la 45% pe piața mobilității. Aici intervine și elementul naționalist-patriotic:  „Principalii actori industriali de pe alte continente, cu sprijinul statelor lor, se poziționează deja pentru a dezvolta o mare parte din aceste numeroase tehnologii noi datorită strategiilor de integrare consolidate. Astăzi, membrii fondatori ai Software République afirmă necesitatea ca Franța și Europa să construiască în mod colectiv un ecosistem durabil care are ca scop asigurarea suveranității lor în acest domeniu”, se arată în anunțul de semnare a acordului de înființare.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului

Cele trei domenii de colaborare pe care se vor axa partenerii din Software Republique sunt sistemele inteligente pentru a facilita conectivitatea sigură între vehicul și mediul său digital și fizic, simularea și sistemele de gestionare a datelor pentru a optimiza fluxurile pentru teritorii și companii și un ecosistem energetic pentru a simplifica experiența de încărcare.

Au fost transmise și câteva exemple de discuții între parteneri: sistemele Plug and Charge (încărcare pe baza recunoașterii automate a mașinii), optimizarea fluxurilor de mobilitate pentru teritorii (între orașe și regiuni),

Dezvoltarea de noi tehnologii și servicii pentru a permite ca o mașină electrică ce este conectată la un punct de încărcare compatibil, să fie recunoscută automat și să efectueze o încărcare care să nu presupună nicio acțiune din partea utilizatorului.

A fost discutată și latura legată de finanțarea altor inițiative, fiind indentificată soluția unui fond de investiții, creat de Software Republique, pentru finanțarea start-up-urilor și a unui incubator în domeniul tehnologiilor de mobilitate inteligentă.

„În noul lanț valoric al mobilității, sistemele de la bord sunt noul motor și reprezintă direcția în care toate cercetările și investițiile sunt acum concentrate. În fața acestei provocări tehnologice, alegem să jucăm colectiv și deschis. Nu va exista un centru de greutate, valoarea fiecăruia va fi înmulțită cu celelalte. Expertiza combinată în securitate cibernetică, microelectronică, energie și gestionarea datelor ne va permite să dezvoltăm soluții de ultimă generație, unice, în serviciul mobilității cu emisii reduse de carbon, partajate, responsabile, realizate în Europa.", a declarat Luca de Meo, CEO Groupe Renault.

Dacia, depășită de Tesla în Germania, nu reușește să crească pe cea mai mare piață din UE CITEȘTE ȘI Dacia, depășită de Tesla în Germania, nu reușește să crească pe cea mai mare piață din UE

Atos este lider european în securitate cibernetică, Cloud și calcul de înaltă performanță.

Dassault Systèmes oferă medii virtuale 3D colaborative cu ajutorul  platformei și aplicațiilor 3DEXPERIENCE.

STMicroelectronics este producător de tehnologii microelectronice și semiconductori.

Thales este un lider global în tehnologii avansate, inovații digitale și „deep tech” - conectivitate, big data, inteligență artificială, securitate cibernetică și calcul cuantic, cu clienți companii, organizații și guverne, în domeniile apărării, aeronauticii, spațial, transportului, identității digitale și securității.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault software republique
atos
dassault systèmes
stmicroelectronics
thales
mobilitate inteligenta
inteligenta artificiala