INFOGRAFIC Țările din vestul UE - încasări consistente din taxe de la mașini

INFOGRAFIC Țările din vestul UE - încasări consistente din taxe de la mașini
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 10 mai 2020

Veniturile statelor europene din taxarea mașinilor a urcat la peste 440 miliarde de euro anul trecut, în cele mai importante state membre UE (inclusiv Marea Britanie), potrivit informațiilor ACEA. Suma este mai mult decât dublul bugetului Uniunii Europene.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile a transmis noi informații despre impactul economic în UE al industriei auto, cu o situație a veniturilor încasate de guvernele naționale din taxarea vehiculelor.

Potrivit acestor date, anul trecut taxele au crescut cu 3% față de 2018, cuprinzând TVA pentru mașini și piese de schimb și service, taxe la vânzare și la înmatriculare, impozite anuale, taxe pe carburanți și uleiuri și altele.

INFOGRAFIC Țările din vestul UE - încasări consistente din taxe de la mașini

„Aceasta arată scara absolută a importanței industriei automobilelor în Europa”, a declarat Eric Mark Huitema, director general ACEA. „Este de o importanță supremă pentru întreaga sănătate a economiei UE, și a bugetelor guvernelor în particular, să putem să relansăm cu succes industria noastră după dezastrul crizei COVID-19”.

ACEA a publicat noua ediție anuală a Ghidului Taxelor, care cuprinde toate informațiile despre taxele din țările din Europa și din cele mai importante țări ale lumii.

Potrivit ACEA, nivelul celor mai mari taxe încasate de guvernele din Europa se înregistrează în Germania - 93,4 miliarde euro, Franța - 83,9 miliarde euro, Italia - 76,3 miliarde euro, Marea Britanie - 54,1 miliarde euro și Spania, 30 miliarde euro.

Rezultatele VW Group, după primul trimestru: venituri în scădere cu 8,3%. Bentley și Porsche au crescut. „Pandemia a avut un impact substanțial asupra afacerii.” CITEȘTE ȘI Rezultatele VW Group, după primul trimestru: venituri în scădere cu 8,3%. Bentley și Porsche au crescut. „Pandemia a avut un impact substanțial asupra afacerii.”

După cum reiese din noul ghid, 24 de țări din UE au ridicat taxele parțial sau în totalitate pe baza emisiilor de CO2 sau a consumului de carburanți. Singurele țări care nu au crescut taxele de loc sunt Estonia, Lituania și Polonia. Mai multe țări taxează în continuare mașinile pe baza puterii motorului, prețului de achiziție, capacității cilindrice sau a unei combinații a acestor valori.

Piețele majore cuprinse în calculul ACEA sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Pentru celelalte țări, ACEA nu are date privind veniturile încasate de guverne din aceste taxe aplicate vehiculelor.

În România, taxele încasate de autorități de la un vehicul, începând cu achiziția lui și terminând cu radierea acestuia, sunt TVA (19%), taxa de plăcuțe de înmatriculare, taxa de înmatriculare, impozitul (în funcție de capacitatea cilindrică), taxa de drum (rovigneta), taxele incluse în prețul carburanților, asigurarea obligatorie și taxa de ITP, anuală. Nu există date disponibile privind cuantumul total al încasărilor din aceste taxe.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe masini
valoare taxelor auto
romania taxe masina