Inginerul VW condamnat în SUA pentru mărturie mincinoasă în scandalul Dieselgate își va face restul de pedeapsă în Germania

Inginerul VW condamnat în SUA pentru mărturie mincinoasă în scandalul Dieselgate își va face restul de pedeapsă în Germania
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 18 iul 2020

Oliver Schmidt, inginerul Volkswgen condamnat la șapte ani de închisoare sub acuzația de conspirare și ascundere a adevărului, a reușit să obțină transferarea sa într-o închisoare din Germania, după trei ani de detenție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Una dintre puținele persoane care au ajuns în închisoare în scandalul Dieslegate - VW, Oliver Schmidt, își va ispăși ultimii ani de detenție în Germania, după ce a stat timp de aproximativ trei ani într-o închisoare federală din SUA. El a fost încarcerat în 2017, când se întorcea din concediu din Florida, la scurt timp după ce fusese dată sentința în dosarul său. El a fost acuzat de faptul că a încercat să ascundă adevărul atunci când a fost audiat de autoritățile americane în dosarul manipulării emisiilor.

Schmidt a pledat vinovat în timpul procesului, recunoscând că a mințit, precizând că a respectat indicațile șefilor săi și ale avocaților care i-au dat să învețe textul pe care trebuia să-l spună în fața autorităților. El a mai povestit că a aflat de procedeul de trișare la testele de emisii doar în 2015, în momentul în care autoritățile americane investigau deja cazul. Fiind reprezentant al VW Group în relația cu autoritățile, el a fost audiat în acest dosar în 5 august 2015, când scandaul încă nu ieșise în public. Schmidt a explicat judecătorilor că atunci i s-au dat un script și puncte clare de discuție, aprobate de managementul companiei și avocații de rang înalt. Pe 18 septembrie 2015, autoritățile de mediu americane au anunțat oficial faptul că au dovezi privind instalarea de dispozitive de manipulare a testelor, pe mașinile VW vândute în SUA. Aceea a fost și ziua în care acțiunile VW s-au prăbușit pe toate piețele lumii.

Porsche încheie primul trimestru cu scăderi pe aproape toate piețele globale CITEȘTE ȘI Porsche încheie primul trimestru cu scăderi pe aproape toate piețele globale

„Trebuia să nu accept să merg la audieri în acea zi. Sau mai bine să merg și să admit că în motoarele diesel VW exista un dispozitiv de manipulare și că VW înșela de aproape un deceniu”, a mai spus la proces Schmidt.

Pedeapsa primită de Oliver Schmidt, pentru încălcarea legislației de mediu și pentru declarații false, a fost de 7 ani închisoare și 400.000 de dolari amendă.

Oliver Schmidt a cerut încă de acum doi ani transferul în baza acordului pe care SUA și Germania îl au în privința transferului condamnaților. Germania va trebui să asigure transportul lui Schmidt până la închisoarea în care va executa restul pedepsei. El ar urma să fie eliberat înainte de expirarea termenului, pe 25 decembrie 2022, potrivit datelor oficiale citate de presa americană.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw diesel
scandal diesel
dieselgate
oliver schmidt
inginer vw condamnat