Italia a blocat achiziția de către grupul francez Safran a subsidiarei de sisteme de control al zborului Collins Aerospace, din motive de siguranță națională

Italia a blocat achiziția de către grupul francez Safran a subsidiarei de sisteme de control al zborului Collins Aerospace, din motive de siguranță națională
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2023

Italia a blocat achiziția de către grupul francez Safran a subsidiarei de sisteme de control al zborului a Collins Aerospace, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, deoarece ar fi putut pune în pericol aprovizionarea forțelor armate naționale, a declarat miercuri premierul Giorgia Meloni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Safran a declarat luni că Roma a refuzat achiziția Microtecnica, subsidiara italiană a Collins Aerospace, folosind ”puterea de aur”, pentru a opri preluarea a ceea ce consideră un activ strategic, scrie News.ro.

FOTO Allview lansează în România primul automobil sub brand propriu, după intrarea pe piața auto în 2021 CITEȘTE ȘI FOTO Allview lansează în România primul automobil sub brand propriu, după intrarea pe piața auto în 2021

Decizia a fost luată pentru a evita riscurile ”potențiale” ”pentru pregătirea forțelor noastre armate” și ”potențialele întreruperi ale lanțului nostru logistic”, a spus Meloni la Berlin, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz.

Alternativa aprobării condiționate a acordului nu ar fi protejat în mod adecvat interesul național, a spus ea, adăugând că Italia ar avea ”oportunități... să explice aliaților săi motivele acestei măsuri”.

Separat, două surse guvernamentale germane au spus că Berlinul nu i-a spus Romei să interzică preluarea, dar că este important să se ia măsuri pentru a asigura furnizarea continuă de piese de schimb pentru programele de luptă Eurofighter și Tornado.

Vorbind la Berlin, Meloni a mai spus că țările din zona euro înregistrează progrese ”într-o negociere care nu este ușoară” în ceea ce privește reforma regulilor bugetare ale blocului, așa-numitul Pact de Stabilitate.

Italia, care are a doua cea mai mare sarcină a datoriei publice din zona euro după Grecia, își dorește obiective de disciplină bugetară care ”s-ar putea, nu spun ușor, să fie îndeplinite în următorii ani”, a spus Meloni.

Președintele ceh promulgă un controversat pachet de măsuri de austeritate CITEȘTE ȘI Președintele ceh promulgă un controversat pachet de măsuri de austeritate

Premierul italian a mai spus că guvernul său este gata să trimită ”săptămâna viitoare” Comisiei Europene o notificare oficială pentru acordul Lufthansa-ITA Airways, care trebuie aprobat de executivul UE.

Meloni a spus că speră ca Comisia să poată gestiona cazul rapid.

Lufthansa a fost de acord la sfârșitul lunii mai să preia un pachet de 41% din ITA. De atunci, Italia s-a angajat în discuții cu autoritățile de concurență ale Uniunii Europene pentru a obține sprijin informal înainte de a continua cu o notificare oficială a tranzacției.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
collins aerospace
safran