Italia: Matteo Salvini susține că ar lua în considerare un plan solid privind vânzarea unei participații la compania feroviară

Italia: Matteo Salvini susține că ar lua în considerare un plan solid privind vânzarea unei participații la compania feroviară
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2023

Ministrul italian al Infrastructurii și Transporturilor, Matteo Salvini, a declarat că nu este neapărat contra vânzării unei participații la compania feroviară de stat Ferrovie dello Stato (FS), dar în acest moment nu sunt dezbătute astfel de planuri, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luni, Salvini afirmase că Guvernul Italiei nu ar trebui să vândă acțiuni la Ferrovie dello Stato, așa cum a sugerat Ministerul Economiei pentru a reduce datoria națională. Întrebat de jurnaliști dacă ministerul său va vinde o participație la Ferrovie dello Stato, Salvini a răspuns decis: "Nu". Însă, marți, oficialul le-a spus jurnaliștilor la Roma că răspunsul său, "Nu", s-a referit la absența oricăror planuri în prezent de vânzare de acțiuni la FS, scrie Agerpres.

FOTO Tranzacție surpriză: Producător canadian celebru de geci de lux cumpără o fabrică în România, care livrează și pentru alți giganți CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție surpriză: Producător canadian celebru de geci de lux cumpără o fabrică în România, care livrează și pentru alți giganți

"Nu sunt a priori împotrivă. Dacă mă întrebați în această dimineață de acest subiect, dacă am pe masă un plan de privatizare a FS, a unor părți, răspunsul este nu. Dacă ar exista un plan care ar putea aduce valoare adăugată, investiții, bani... m-aș bucura să-l studiez", a explicat oficialul italian.

Executivul vrea să obțină aproximativ 20 miliarde de euro, în urma unor vânzări de active, în perioada 2024 - 2026, a anunțat Trezoreria în Documentul economic și financiar (DEF), care stabilește obiectivele privind finanțele publice și economia. Planul face parte din eforturile premierului Giorgia Meloni de a finanța noi cheltuieli fără a majora datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro și un motiv de îngrijorare pentru autoritățile UE și piețele financiare.

Săptămâna trecută, Trezoreria a vândut o participație de 25% la banca Monte dei Paschi di Siena, iar ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, declara recent că ar trebui vândute și participații la compania feroviară de stat și la firma care gestionează rețeaua de autostrăzi.

Încă înainte de pandemie Guvernele Italiei nu au reușit să îndeplinească țintele de privatizare și de aceea analiștii sunt sceptici în privința progreselor în acest domeniu.

În 2018, premierul de atunci, Giuseppe Conte, s-a angajat să obțină până la finalul acelui an 18 miliarde de euro în urma vânzărilor de active, pentru a reduce datoria și a reasigura investitorii, dar planul nu a avut rezultate.

Guvernul Italiei a înrăutățit estimările privind creșterea economiei în 2023 și 2024, și a majorat țintele de deficit, în urma impactului stimulentelor fiscale și a majorării dobânzilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
matteo salvini
tren