Mașinile parcate neregulamentar pe principalele artere ale Capitalei vor fi ridicate începând de astăzi

Mașinile parcate neregulamentar pe principalele artere ale Capitalei vor fi ridicate începând de astăzi
scris 26 aug 2019

Mașinile parcate neregulamentar pe principalele artere ale Capitalei vor fi ridicate începând de astăzi, iar șoferii vor plăti cel puțin 500 de lei pentru a-și recupera autovehiculele. Avocatul Poporului a cerut prefectului de București să atace în contencios hotărârea Consiliului General pe această temă, arătând că ridicarea acestor autoturisme nu poate fi dispusă de către polițiștii locali, ci numai de polițiștii rutieri. În replică, primarul general Gabriela Firea a spus că „Instituția Avocatul Poporului tinde să devină avocatul nesimțirii”.

Primăria Municipiului București, prin Compania Municipală Managementul Trasportului București, va pune în aplicare, începând din 26 august, prevederile Regulamentului privind ridicarea, transportul, depozitarea și eliberarea vehiculelor staționate neregulamentar, aprobat prin HCGMB nr. 371/26.06.2019. Acest proiect vine în sprijinul fluidizării traficului din Capitală și vizează strict acele vehicule care staționează neregulamentar pe principalele artere din București și care blochează circulația vehiculelor de intervenție în caz de urgență, ambulanțe sau mașini de pompieri, precum și accesul în spitale, școli, instituții publice, dar și circulația mijloacelor de transport public sau activitatea utilajelor de deszăpezire și salubrizare. Procesul de ridicare a mașinilor va fi unul continuu, 24/24 ore, a transmis PMB.

Dispunerea ridicării vehiculelor staționate neregulamentar se va face de către polițiști rutieri din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sau al Secției Regionale de Poliție Transporturi București, ori polițiști locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București, iar ridicarea se va face de către Compania Municipală Managementul Transportului București, care își va desfășura activitatea cu șase autospeciale de ridicare a mașinilor. Mașinile parcate neregulamentar care au fost ridicate vor fi depozitate în spațiile special amenajate din Bulevardul Timișoara nr. 161-163, Sector 6 și Bulevardul Metalurgiei nr. 69-71 (str. Drumul Jilavei nr. 113), Sector 4, care vor avea program de funcționare 24/24 ore, astfel încât mașinile ridicate să poate fi eliberate la orice oră, scrie News.ro.

Temperaturile ridicate și prețurile mici umplu charterele către Grecia, Turcia, Egipt și Tunisia și în luna septembrie CITEȘTE ȘI Temperaturile ridicate și prețurile mici umplu charterele către Grecia, Turcia, Egipt și Tunisia și în luna septembrie

Ulterior, cetățenii aflați în această situație vor putea suna gratuit la numerele de telefon 021/9544-Brigadă de Poliție Rutieră sau 021/9752 -Poliția Locală a Municipiului București, pentru a afla în care dintre cele două spații se află autoturismele și pentru a le putea recupera.

Vehicululele vor fi înapoiate numai proprietarului / deținătorului / utilizatorului legal și doar după achitarea tarifelor de ridicare, transport și depozitare, în baza certificatului de înmatriculare în original sau a oricărui act din care să rezulte dreptul de proprietate sau de folosință asupra vehiculului și a unui act de identitate al solicitantului.   
 
Tarifele pentru ridicarea și transportul mașinilor vor fi: 200 + 150 = 350 de lei pentru vehiculele cu masă maximă autorizată de până la 5 tone inclusiv, respectiv 270 + 200 = 470 de lei pentru vehiculele cu masă maximă autorizată de peste 5 tone.  
 
Tariful de depozitare, care se va calcula pe un interval de 24 de ore, începând cu data și ora depozitării, va fi de 150 lei/zi, iar plata pentru ridicarea și depozitarea acestora se va putea face în numerar sau cu cardul, la spațiul de depozitare.   
 
Astfel, în funcție de masa autoturismului ridicat, sumele minime pe care le vor plăți cetățenii vor de fi de 500 de lei, respectiv 620 de lei.

Avocatul Poporului a cerut prefectului de București să atace în contencios hotărârea Consiliului General privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe străzile orașului, arătând că ridicarea acestor autoturisme nu poate fi dispusă de către polițiștii locali, ci numai de polițiștii rutieri.

Avocatul Poporului arată că, în urma examinării actelor normative în vigoare, consideră, între altele, că HCGMB nr. 371/2019 nesocotește normele legale în aplicarea cărora a fost dată și stabilește competența alternativă a polițiștilor rutieri sau locali în constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor principale, iar nu competența exclusivă a polițiștilor rutieri, astfel după cum aceasta este reglementată de lege. HCGMB decide că, în calitate de agenți constatatori, polițiștii locali pot dispune măsura ridicării, prevederi ce contravin în mod flagrant art. 64 din OUG nr. 195/2002 și art. 2031 și art. 2032 din HG nr. 1361/2006.

"În același timp, în opinia Avocatului Poporului HCGMB este un act administrativ care ar fi trebuit să se limiteze la a reglementa măsuri tehnice de realizare a ridicării și depozitării autovehiculelor în sarcina operatorilor și nu să reglementeze atribuții în sarcina polițiștilor rutieri, statutul juridic și atribuțiile acestora fiind reglementate prin lege specială", scrie în comunicat.

Avocatul Poporului solicită Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să reanalizeze legalitatea actului administrativ emis.

De asemenea, Avocatul Poporului solicită reprezentanților administrației publice locale să dispună măsurile care se impun pentru amplasarea, în zonele de unde autovehiculele pot fi ridicate, a unor avertismente vizuale care să conțină informațiile necesare astfel încât eventualii contravenienți să fie informați atât în legătură cu sancțiunile aplicabile, cât și cu posibilitatea recuperării autovehiculului.

În replică, primarul Capitalei Gabriela Firea a lansat un atac dur la adresa Avocatului Poporului, instituție condusă de reprezentanta ALDE Renate Weber, care criticat decizia municipalității privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar.

”Instituția Avocatul Poporului tinde să devină avocatul nesimțirii! Ne șicanează și ceartă că îi deranjam pe prost-crescutii care blochează cu mașinile: spitale, școli, locuri rezervate persoanelor cu dizabilități, instituții, linii de tramvai, stații de autobuz, chiar proprietăți private, sub pretextul că “am coborât să-mi iau tigari”.. și   se mai întorc după vreo două ore!”, afirmă Firea într-o postare pe Facebook.

Ea afirmă, ironic că ”s-a rezolvat cazul Caracal, s-au epuizat toaletele în curte ale școlilor din mediul rural, în toate spitalele din țară e ca în America”.

”Totul este perfect! Avocatului poporului nu-i mai rămâne decât să se ocupe de cocalari!   Iar pe fond: mai citiți legile dacă nu le știți pe de rost!”, conchide Firea.

viewscnt
Afla mai multe despre
masini parcate neregulamentar
politia locala