Mecanicii de locomotivă din Germania au intrat în grevă

Mecanicii de locomotivă din Germania au intrat în grevă
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2023

Traficul feroviar va fi serios perturbat joi în toată Germania, în condițiile în care mecanicii de locomotivă au intrat într-o dispută salarială cu operatorul feroviar Deutsche Bahn și au declanșat, miercuri seara, o grevă de 20 de ore, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Deutsche Bahn a informat că transportul feroviar pe distanțe lungi, traficul regional și transportul de marfă vor fi serios perturbate de această grevă, care se va încheia abia joi la ora 18:00 (17:00 GMT). Operatorul feroviar a avertizat că pasagerii ar putea resimți efectele perturbatoare ale grevei până vineri dimineața.

VIDEO PROFIT LIVE Elena Gheorghe, country manager PayU România: Cel mai mare Black Friday din CEE se desfășoară în România. Ne-a luat prin surprindere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Elena Gheorghe, country manager PayU România: Cel mai mare Black Friday din CEE se desfășoară în România. Ne-a luat prin surprindere

Aceasta este prima acțiune de protest în disputa salarială dintre Deutsche Bahn și sindicatul mecanicilor de locomotivă (GDL), care a anunțat greva de joi cu doar câteva zile după prima rundă de negocieri între cele două părți, scrie News.ro.

Următoarea rundă de negocieri era programată a avea loc joi și vineri. Totuși, după anunțarea grevei de către mecanicii de locomotivă, echipa managerială de la Deutsche Bahn a renunțat la negocieri.

"Fie intri în grevă fie negociezi. Nu poți să faci ambele lucruri în același timp", a spus directorul de resurse umane de la Deutsche Bahn, Martin Seiler. "Oricine încalcă aceste acorduri și cere organizarea unei greve fără preaviz nu poate aștepta ca noi să continuăm să stăm la masa negocierilor", a adăugat Martin Seiler.

În replică, liderul sindicatului GDL, Claus Weselsky a spus că o grevă rapidă în timpul negocierilor nu este ceva neobișnuit. "Asta este un proces complet normal în cadrul negocierilor colective atunci când angajații ajung la concluzia că cealaltă parte are nevoie de meditații", a spus Claus Weselsky.

FOTO Renault Twingo electric, versiunea franceză a viitoarei generații Dacia Spring - prezentat în premieră. Va costa 20.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Renault Twingo electric, versiunea franceză a viitoarei generații Dacia Spring - prezentat în premieră. Va costa 20.000 de euro

În același timp, GDL și-a anunțat intenția de a veni joi la sala de negocieri, în pofida deciziei conducerii Deutsche Bahn de a nu se prezenta.

Sindicatul GDL cere o majorare salarială de 555 de euro pe lună pentru mecanicii de locomotivă precum și un bonus de compensare pentru inflație de până la 3.000 de euro.

Însă cel mai dificil punct în cadrul negocierilor pare a fi o solicitare a sindicatului pentru o reducere a programului de lucru pentru cei care lucrează în schimburi, de la 38 de ore pe săptămână în prezent, până la 35 de ore pe săptămână, fără o diminuare a salariului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
tren