Ministerul Culturii a închis Muzeul CFR

Ministerul Culturii a închis Muzeul CFR
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 ian 2021

Muzeul Căilor Ferate, aflat la Gara de Nord, "nu este acreditat", a constatat Ministerul Culturii în urma unui control, fiind amendat. Prin urmare, conducerea a fost nevoită să închidă instituția pentru public din 8 ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit site-ului Club Feroviar, la începutul anului 2021, declarat Anul European la Căilor Ferate, Ministerul Culturii, prin Direcția de Cultură a Municipiului București, a închis Muzeul CFR din Capitală, scrie News.ro.

Pe data de 7 ianuarie 2021, o comisie formată din angajați ai IGPR, reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Direcției pentru Cultură a Municipiului București și experți acreditați de Ministerul Culturii, a mers la sediul Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară CENAFER - Muzeului CFR din Calea Griviței nr. 193B, București, unde funcționează Muzeul CFR, a precizat Ministerul Culturii pentru Club Feroviar.

Piața de investiții imobiliare din România este estimată la 900 milioane de euro. Capitalul românesc continuă să joace un rol important CITEȘTE ȘI Piața de investiții imobiliare din România este estimată la 900 milioane de euro. Capitalul românesc continuă să joace un rol important

"Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară CENAFER este instituția care gestionează activitatea muzeală feroviară, conform HG 1399/2009. Ca urmare a verificărilor efectuate la fața locului nu au fost identificate documente privind înființarea și acreditarea instituției muzeale <Muzeul CFR>. Drept urmare, Direcția pentru Cultură a Municipiului București a întocmit un proces verbal de constatare și sancționare a contravenției nr. 26/07.01.2021, în care s-a consemnat faptul că Muzeul CFR funcționează fără respectarea prevederilor art 17, alin 1-3 din Legea nr. 311/2003 a Muzeelor și a Colecțiilor Publice privind înființare și acreditarea”, se arată în răspunsul trimis către Club Feroviar.

Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară CENAFER - Muzeul CFR trebuie să inițieze demersurile necesare în vederea remedierii situației. Deocamdată nu a fost depusă nicio documentație la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, se precizează în documentul citat.

Muzeul CFR a fost inaugurat de regele Carol al II-lea în 1939, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la punerea în circulație a primului tren pe teritoriul românesc, în cadrul serbărilor Ceferiadei.

Astfel, la 10 iunie 1939, într-o sală de 45 metri lungime de sub tribuna stadionului Giulești și pe câteva linii din parcul aceluiași stadion, au fost arătate publicului, pentru prima dată, exponatele Muzeului CFR.

Muzeul prezintă astăzi o bogată colecție de machete de locomotive și vagoane, documente istorice originale, numeroase exponate originale ce ilustrează evoluția tehnică la calea ferată, piese deosebite folosite în comunicații la CFR, diferite tipuri de pupitre de comandă de instalații de centralizare a macazurilor și semnalelor, precum și machete și piese originale ce ilustrează progresul tehnologic făcut de CFR.

În patrimoniul Muzeului CFR există un număr de 37 de locomotive cu abur, aflate în diverse depouri din țară, dintre care amintim: locomotiva 43 Călugăreni din 1869; locomotiva 40.001, pentru linia cu cremalieră de pe tronsonul Bouțari - Zăicani, construită în 1908; locomotiva 140.117 Consolidation, construită în 1920 de firma americana Baldwin Locomotive Works; 2 locomotive Pacific, construite de firma germană J.A.Maffei în 1922; locomotiva 142.008 construită la Uzinele Malaxa în 1937.

viewscnt
Afla mai multe despre
muzeul cfr
ministerul culturii