Miracolul din industria auto: Porsche a înregistrat în 2020, în plină pandemie, noi recorduri de venituri și profit

Miracolul din industria auto: Porsche a înregistrat în 2020, în plină pandemie, noi recorduri de venituri și profit
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 23 mar 2021

În pofida pandemiei de coronavirus și sfindând parcă problemele pe care le-a avut întreaga industrie auto, Porsche AG, constructorul de automobile sport de lux deținut de VW Group, a obținut un nivel record al veniturilor în 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți

Porsche AG a înregistrat venituri totale de 28,7 miliarde de euro, cu peste 100 de milioane de euro în plus față de 2019. Pare un miracol financiar, dar nu este. Clienții de automobile de lux nu s-au oprit în 2020, iar lansarea modelului electric Taycan a adus venituri noi companiei.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

Profitul operațional al constructorului din Stuttgart s-a ridicat la valoarea de 4,2 miliarde de euro, cu puțin sub cel din 2019 (4,4 miliarde de euro), respectiv, 3,9 miliarde de euro după scăderea cheltuielilor excepționale. Compania a avut astfel o marjă operațională de 14,6% în 2020, încadrându-se în banda strategică țintă. Să nu uităm că 2019 a adus o oprire a producției în perioada martie – mai și închideri ale dealerilor sau ale activităților publice în mai multe țări.

La capitolul vânzări, Porsche a raportat peste 272.000 de vehicule livrate la nivel global, o scădere de numai trei procente față de anul record 2019.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

La final, profitul a EBIT s-a ridicat la 4,17 miliarde de euro, o creștere față de 2019, iar profitul net a înregistrat de asemenea un record: 3,16 miliarde euro, depășind recordul anterior, din 2018.

Miracolul din industria auto: Porsche a înregistrat în 2020, în plină pandemie, noi recorduri de venituri și profit

„Exercițiul financiar 2020 a fost un succes pentru Porsche - în ciuda circumstanțelor dificile”, subliniază Oliver Blume, Președinte al Consiliului de Administrație al Porsche AG. „Există patru motive pentru acest rezultat: gama atractivă de produse, modele electrice convingătoare, puterea inovatoare a mărcii și determinarea cu care am abordat gestionarea crizei. Au fost livrate peste 20.000 de unități de Taycan, prima mașină sport Porsche complet electrică, ceea ce o face cea mai de succes mașină sport electrică din clasa sa. Peste 50 de premii internaționale atestă acest lucru. Printre altele, Taycan a fost numită «cea mai inovatoare mașină din lume». Porsche reprezintă o afacere robustă, durabilă, responsabilă social și cu tehnologii inovatoare”, a mai spus Blume.

Potrivit lui Lutz Meschke, vicepreședinte și membru pentru finanțe și IT al Consiliului de Administrație al Porsche AG, cifrele record au fost posibile, în ciuda situației globale dificile, printr-un sistem de gestionare a costurilor și lichidității pus în practică foarte rapid. „Prioritatea noastră principală în criză a fost lichiditatea. A trebuit să reducem toate costurile care nu erau absolut necesare.”

VIDEO Dacia face spectacol în Madrid, Paris, Milano și București și lansează Spring chiar în ziua echinocțiului de primăvară, cu artiști pe stradă CITEȘTE ȘI VIDEO Dacia face spectacol în Madrid, Paris, Milano și București și lansează Spring chiar în ziua echinocțiului de primăvară, cu artiști pe stradă

La fel ca în anii precedenți, Porsche a distribuit o parte din profit angajaților, fiecare dintre aceștia primind o primă de 7.850 euro.

În ceea ce privește modelele vândute, lider a fost Cayenne, cu 92.860 de unități, cu aproape 1% mai mult decât în anul precedent. Pe locul al doilea, s-a aflat Maca, cu 78.124 unități vândute, în scădere cu aproape 20%, fiind urmat de celebrul 911, care și-a menițut volumul, la aproximatvi 34.000 unități. Dar succesul cel mai mare poate fi considerat Taycan, cu 20.015 unități livrate, apropiindu-se la o distanță foarte mică de volumul înregistrat de Boxster, cel mai accesibil Porsche din gamă, în condițiile în care cel mai ieftin Taycan costă 85.000 de euro.

Miracolul din industria auto: Porsche a înregistrat în 2020, în plină pandemie, noi recorduri de venituri și profit

Din punct de vedere al piețelor, China rămâne cea mai mare pentru marca germană cu 88.968 de automobile Porsche vândute, cu 3% mai multe față de 2019. În total, Asia-Pacific, Orientul Mijlociu și Africa au însumat 121.641 de unități, cu 4% în plus, comparativ cu cele 80.892 de vehicule livrate în Europa și 69.629, în America.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche
vanzari porsche
profit porsche
venituri record porsche
cele mai vandute porsche
vanzari taycan