Nissan și-a dublat profitul

Nissan și-a dublat profitul
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 10 nov 2023

Constructorul auto japonez Nissan a adus vești bune acționarilor la doar o zi după ce a anunțat semnarea noului acord cu Renault, care marchează ieșirea din era de dominație a francezilor. Compania a reușit să-și dubleze profitul operațional în primele șase luni ale anului fiscal, după o majorare a veniturilor cu 50%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nissan a înregistrat venituri din vânzări de 4.662 miliarde yeni, adică aproximativ 37,5 miliarde euro, în prima jumătate a anului fiscal 2023 – 2024, ceea ce reprezintă o majorare cu aproape 50% a veniturilor, pe fondul creșterii vânzărilor și cu ajutorul unui mix de prețuri mai bun. În același timp, performanța companiei rezultată în urma reducerii de costuri s-a văzut în dublarea profitului operațional de la 156,6 miliarde yeni, la 336,7 miliarde yeni, adică aproximativ 2,1 miliarde euro, cu o creștere importantă a marjei operațional până la 5,6%. Profitul net al companiei a fost pe intervalul analizat 1,8 miliarde euro, din care 43,4% revine Renault Group. Compania a deci să acorde un dividend de 5 yeni pe acțiune, la data de 30 septembrie.

Nissan a marcat săptămâna aceasta, chiar înainte de anunțul privind rezultatele financiare, intrarea în vigoare a acordului ed reechilibrare a raporturilor din Alianța Renault Nissan, acord în urma căruia Renault pierde mare parte din controlul pe care îl avea asupra constructorului japonez. De la 43,4% din acțiuni cu drept de vot, Renault a rămas cu 15%, restul de 28,4% fiind din acest moment transferate unui trust francez care nu mai are drepturi de vot, ci doar de încasare a dividendelor.

FOTO Dacia reduce semnificativ prețurile mașinilor și valoarea avansului pentru comenzi CITEȘTE ȘI FOTO Dacia reduce semnificativ prețurile mașinilor și valoarea avansului pentru comenzi

Chiar dacă unele detalii nu au fost comunicate public, mai multe informații din interiorul Renault arată că noul acord a adus stoparea completă a colaborării dintre Renault și Nissan din punct de vedere industrial, ceea ce înseamnă că, practic, Alianța Renault Nissan Mitsubishi nu mai există în forma pe care o știam, ci doar sub cea a unui parteneriat.

Nissan a publicat prognoze în creștere pentru finalul anului fiscal, care se încheie în martie 2024, valorile revizuite fiind de 13.000 miliarde yeni venituri, 620 miliarde yeni profit operațional și un profit net de 390 miliarde yeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan vanzari
productie nissan
nissan rezultate