Nissan și-a reînnoit Consiliul de Administrație: directorii vechi merg mai departe, în pofida sentinței date în dosarul Ghosn

Nissan și-a reînnoit Consiliul de Administrație: directorii vechi merg mai departe, în pofida sentinței date în dosarul Ghosn
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 15 mar 2022

Nissan Motor și-a validat noile mandate ale directorilor din Consiliul de Administrație, fiind validați toți cei care au făcut parte din echipa anterioară. Numele aprobate de companie vof trebui să fie votate de Adunarea Generală a Acționarilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Toți membrii Consiliului de Administrație al Nissan au fost propuși pentru un nou mandat, în pofida faptului că săptămâna trecută judecătorii din Japonia au condamnat compania la plata unor penalități uriașe pentru încălcarea legislației fiscale, în dosarul în care fostul director, Greg Kelly, a fost condamnat, cu suspendare. Compania va trebui să plătească echivalentul a 1,5 milioane de euro, pentru că nu a declarat toate veniturile lui Carlos Ghosn și Greg Kelly. Actualul CEO, Makoto Uchida, împreună cu COO-ul Aswani Gupta, cei care conduc efectiv de aproape doi ani Nissan, au fost reconfirmați, planul lor de redresare părând a fi unul funcțional. Niciunul dintre cei doi nu erau în funcție la momentul sesizării procurorilor în dosarul Carlos Ghosn.

Nissan a anunțat că nu va contesta sancțiunea, deși nu se consideră vinovată pentru că singurii care sunt vinovați sunt Ghosn și ajutorul lui. În realitate, deciziile luate de Carlos Ghosn au fost votate de board-ul de la acel moment.

Constructorul japonez spune că a luat măsuri importante pentru a-și întări guvernanța corporativă, pentru a preveni astfel de fapte în viitor.

ULTIMA ORĂ Uzina Ford din Craiova, vândută către Ford Otosan Turcia, în care constructorul are doar 41% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Uzina Ford din Craiova, vândută către Ford Otosan Turcia, în care constructorul are doar 41%

CEO al Nissan a fost propus în continuare Makoto Uchida, cel care a preluat conducerea executivă a companiei după demiterea lui Hiroto Saikawa. Acesta din urmă este persoana care a generat întreg conflictul în urma căruia fostul președinte al Nissan, Carlos Ghosn, a fost arestat. După un an de la acel moment, el a fost îndepărtat de la conducere de acționari. Principalul decident din Nissan, după Uchida, va rămâne, cel mai probabil, Ashwani Gupta, un indian care s-a remarcat încă din vremea lui Ghosn și care a ocupat poziții înalte inclusiv în cadrul Alianței. Pe lângă cei doi, în board va mai fi prezent Jean Dominique Senard, președinte al Renault, principalul acționar, și Pierre Fleuriot, reprezentant al Franței, care este acționar principal la Renault și controlează și deținerile din cadrul Nissan. Hideyuki Saakamoto este un director japonez care vine din partea acționarilor japonezi. Lângă aceștia sunt menținuți toți directorii independenți care au fost numiți acum trei ani.

De asemenea, pentru funcția de președinte candidează tot Yasushi Kimura, un economist cu tradiție în conducerile companiilor japoneze de top. Vicepreșdinte va fi Jean Dominique Senard, reprezentant al acționarului principal, Renault.

Ședința Adunării Generale a Acționarilor care va vota prelungirea mandatelor echipei va avea loc în luna iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan board
consiliu de administrație nissan
proces ghosn
condamnare greg kelly