Nokian Tyres primește 285 de milioane de euro pentru vânzarea operațiunilor din Rusia. Compania finlandeză a început construcția unei fabrici de anvelope la Oradea

Nokian Tyres primește 285 de milioane de euro pentru vânzarea operațiunilor din Rusia. Compania finlandeză a început construcția unei fabrici de anvelope la Oradea
scris vineri, 22:00

Compania finlandeză Nokian Tyres a declarat că firma rusă de energie și petrochimie PJSC Tatneft i-a plătit 285 milioane de euro pentru operațiunile sale din Rusia, scrie Reuters.

La fel ca multe alte companii internaționale s-au retras din Rusia ca răspuns la războiul din Ucraina, Nokian Tyres a declarat anul trecut că va ieși din activitatea de fabricare a anvelopelor din Rusia, arată G4Media.ro.

ULTIMA ORĂ Consiliul ASF ridică autorizația conducerii Euroins, risc de cerere a insolvenței - surse CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Consiliul ASF ridică autorizația conducerii Euroins, risc de cerere a insolvenței - surse

„Din cauza războiului din Ucraina, nu mai era fezabil și nici sustenabil pentru Nokian Tyres să continue operațiunile în Rusia. Procesul de retragere a fost lung, dar suntem mulțumiți că ne aflăm în etapa finală de finalizare a acestuia”, a declarat directorul general al Nokian Tyres, Jukka Moisio, într-un comunicat.

Impactul final al tranzacției va fi dezvăluit în raportul intermediar al companiei pentru primul trimestru din 2023, se arată în declarație.

Compania a declarat la începutul acestei săptămâni că Comisia guvernamentală de monitorizare a investițiilor străine din Rusia a aprobat prețul de vânzare, care a fost semnificativ mai mic decât cele 400 de milioane de euro la care grupul se aștepta inițial când a fost anunțată tranzacția în octombrie.

La începutul acestui an, producătorul finlandez de anvelope Nokian a început lucrările pentru fabrica de la Oradea, o investiție estimată la 650 de milioane de euro. Anunțul relocării la Oradea a fost făcut în noiembrie 2022.

Tot în luna ianuarie, guvernul de la București a aprobat un ajutor de stat pentru Nokian Tyres.

„Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant și va avea o valoare de aproape 100 de milioane de euro, mai exact 99,55 milioane euro, fiind acordat pe o perioadă de 5 ani, între 2023 și 2028. Aceste sume de bani vor asigura finanțarea costurilor legate de înființarea fabricii, dar și pentru a aborda deficitul de finanțare aferent acestei investiții, ajutorul de stat urmând a fi acordat după emiterea deciziei de autorizare de către Comisia Europeană”, a declarat atunci Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.

viewscnt
Afla mai multe despre
nokian tyres
anvelope