OUG privind guvernanța corporativă nu permite Ministerului Transporturilor să-l demită pe directorul general al Metrorex

OUG privind guvernanța corporativă nu permite Ministerului Transporturilor să-l demită pe directorul general al Metrorex
scris 3 nov 2017

Ministerului Transporturilor nu poate interveni în activitatea de administrare a Metrorex și nu-l poate demite pe directorul general al companiei, aceasta din urmă intrând doar în atribuțiile Consiliului de Administrație, potrivit statutului companiei actualizat cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a companiilor publice. Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat vineri dimineață că i-a demis pe directorul general al Metrorex, Marin Aldea, și pe directorul de exploatare, Liviu Dinu, după ce un jgheab de scurgere a infiltrațiilor a căzut din plafon pe o șină și a produs un scurtcircuit, iar un tren plin cu călători a rămas blocat în tunel, circulația metrolului fiind blocată mai bine de două ore.

”Consiliul de Administrație și directorul general răspund de activitatea de administrare și conducere a Metrorex, iar Ministerul Transporturilor, în calitate de autoritate publică tutelară, și Ministerul Finanțelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare și conducere a Metrorex”, se arată în statutul companiei actualizat cu prevederile OUG 109/2011, scrie News.ro.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat că în această dimineață că i-a demis pe directorul general al Metrorex, Marin Aldea, și pe directorul de exploatare, Liviu Dinu, și că începe o anchetă la companie, coordonată de un secretar de stat, care va verifica dacă lucrările sunt prevăzute în planuri și dacă se fac în realitate.

"Pe tot lanțul de vinovății se vor lua cele mai severe măsuri. Vom verifica dacă aceste lucrări sunt prevăzute în planuri și dacă se fac cu adevărat. Au fost demiși directorul general al Metrorex, Marin Aldea, și directorul de exploatare, Liviu Dinu, iar în funcție de rezultatele anchetei vom lua și alte măsuri. Dacă va fi cazul, vom sesiza și organele de urmărire penală", a precizat ministrul Transporturilor.

Producția noului Duster începe cu stângul, transferul contribuțiilor lovește și Dacia. Angajații opresc munca pe 7 noiembrie CITEȘTE ȘI Producția noului Duster începe cu stângul, transferul contribuțiilor lovește și Dacia. Angajații opresc munca pe 7 noiembrie

Directorul de exploatare al Metrorex, Liviu Daniel Dinu, a declarat vineri pentru News.ro că nu l-a anunțat nimeni că este demis, și că tot ce știe a aflat din presă.

OUG privind guvernanța corporativă nu permite Ministerului Transporturilor să-l demită pe directorul general al Metrorex

”Nu știu nimic, nu am fost anunțat. Tot ce știu este ceea ce a apărut în presă, ca și dumnevoastră. Așteptăm să fim contactați de domnul ministru”, a declarat vineri pentru News.ro directorul de exploatare al Metrorex, Liviu Daniel Dinu.

La rândul său, directorul general Marin Aldea a subliniat că nu a fost informat oficial despre destituirea sa.

Vineri dimineața, la ora 5:24, pe tronsonul Eroilor-Politehnica, pe firul 1, un jgheab de scurgere a infiltrațiilor a cazut din plafon, pe sina a treia (responsabilă cu transmiterea tensiunii) și a produs un scurt circuit. Din acest motiv, a fost scoasă tensiunea de pe șină, iar trenul care tranzita zona a fost oprit. Trenul plin cu călători a rămas oprit în tunel, la aproximativ 200 de metri de peron la stația Eroilor.

Călătorii din tren au fost evacuati în siguranță de către echipele Metrorex prin stația Eroilor, spunea compania. La ora 7:45, circulația trenurilor pe tronsonul afectat a fost reluată.

viewscnt
Afla mai multe despre
metrorex
marin aldea