Pierderile CFR Călători au crescut în primul trimestru, dar compania are de încasat compensații

Pierderile CFR Călători au crescut în primul trimestru, dar compania are de încasat compensații
scris 26 apr 2017

Compania de stat CFR Călători a înregistrat pierderi de 352 milioane lei în primele trei luni, mai mari cu 12 milioane față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care are de încasat compensații restante de la stat, pentru prestarea serviciilor publice, de 406 milioane lei, potrivit datelor trimise de companie la solicitarea News.ro.

Compania a înregistrat, în primele trei luni ale anului trecut, pierderi de 340 milioane lei. În primele trei luni, acestea au crescut cu 3,5%, dar compania trebuia să încaseze o ”compensație de la bugetul de stat, aferentă contractului de servicii publice, în valoare de 406 milioane lei”, se arată în răspunsul trimis la solicitarea News.ro.

Plata acestor compensații se face lunar. Practic, dacă ar fi primit compensația, CFR Călători ar fi înregistrat un profit de 54 milioane lei, potrivit calculelor News.ro. În primele trei luni, compania a înregistrat un avans de 1,5% în ceea ce privește numărul de călători transportați, până la 13,17 milioane. Numărul de călători transportați a crescut în contextul în care, de la 1 februarie, studenții au gratuitate la biletele de tren indiferent de destinație și de perioadă. Afacerile companiei au stagnat în ianuarie-martie, la 106 milioane lei, iar veniturile proprii au crescut cu 4%, până la 158 milioane lei. Pachetele de compensații sunt acordate de stat pentru operatori pentru ca aceștia să opereze pe rute care, în condiții normale, nu ar fi profitabile din cauza costurilor mari de operare neacoperite de veniturile din bilete. Ministerul Transporturilor a propus menținerea în 2017 a formulei pe baza căreia se calculează subvențiile acordate transportatorilor feroviari de pasageri, inclusiv companiei de stat CFR Călători, sub forma unei compensații pentru prestarea serviciului public, potrivit unui proiect de ordin elaborat de instituție.

Mesaj de la FP: Aeroporturi București crește foarte repede. Are nevoie de investiții în noi terminale CITEȘTE ȘI Mesaj de la FP: Aeroporturi București crește foarte repede. Are nevoie de investiții în noi terminale

CFR Călători a încheiat anul trecut cu venituri proprii, aferente transportului feroviar, de aproape 1,2 miliarde lei, în creștere cu 7% față de 2015, și cu un profit de 1,2 milioane de lei, în linie cu rezultatele bugetate.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
cfr calatori