Plan de restructurare pe fondul unei situații descrise ca "furtuna perfectă": Jaguar Land Rover va desființa 5.000 de posturi

Plan de restructurare pe fondul unei situații descrise ca "furtuna perfectă": Jaguar Land Rover va desființa 5.000 de posturi
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2019

Jaguar Land Rover (JLR) va anunța joi că va desființa 5.000 de locuri de muncă, respectiv 8% dintr-un total de 40.000 de posturi din Marea Britanie, iar cei mai afectați vor fi angajați cu funcții de conducere, cei din departamentele de marketing și administrație, relatează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Concedierile fac parte dintr-un plan de restructurare în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline, pe fondul unei situații descrise de membri ai industriei auto ca fiind ”o furtună perfectă”, scrie News.ro.

Aceștia se referă la scăderea vânzărilor în China, a vânzărilor de automobile diesel și a îngrijorării legate de competitivitatea Marii Britanii după Brexit.

JLR este expusă în special la primii doi factori.

VIDEO & FOTO Hyundai a prezentat mașina-robot, un concept-car destinat operațiunilor de salvare în dezastre CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Hyundai a prezentat mașina-robot, un concept-car destinat operațiunilor de salvare în dezastre

China este cea mai mare și mai profitabilă piață a JLR, dar vânzările din China au scăzut cu aproape 50% în ultimele luni, din cauza precauției cumpărătorilor în contextul tensiunilor comercial mondiale.

Relația dintre JLR și rețeaua de vânzări din China a fost tensionată, dealerii solicitând termeni mai buni și stimulente promoționale.

JLR este și una dintre cele mai expuse companii auto la confuzia cumpărătorilor față de oportunitatea de a cumpăra un automobil diesel după scandalul emisiilor automobilelor Volkswagen.

O proporție de 90% dintre vehiculele JLR sunt diesel, cu toate că JLR a investit în vehicule noi, electrice și hibride.

Concedierile care vor fi anunțate joi se adaugă altor restructurări, efectuate în 2018. Astfel, la Solihull, 1.000 de angajați au fost concediați în 2017. La Halewood, în Merseyside, au fost desființate 180 de posturi. La Castle Bromwich, 1.000 de angajați au lucrat doar trei zile pe săptămână în ultimele trei luni din 2018.

În schimb, Jaguar a mărit numărul de angajați din străinătate, în China fiind angajate 4.000 de persoane, din 2014.

Compania a anunțat recent că va transfera toată producția vehiculului Land Rover Discovery la o fabrică nouă din Slovacia, unde va angaja până la 3.000 de persoane.

Sindicatele vor analiza dacă planurile internaționale ale JLR vor continua să includă investiții care vor afecta activitățile din Marea Britanie. În plus, sindicatele sunt îngrijorate ca JLR să nu reducă permanent producția din cauza unor factori negativi temporari.

JLR și-a exprimat unele dintre cele mai puternice avertismente, în rândul producătorilor industriali britanici legate de impactul incertitudilor provocate de Brexit asupra investițiilor din Marea Britanie.

În iulie anul trecut, compania a anunțat că are nevoie de mai multe certitudini referitoare la Brexit pentru a continua investițiile în operațiunile britanice, avertizând că lipsa unui acord la ieșirea din Uniunea Europeană ar putea costa JLR un profit anual de peste 1,2 miliarde de lire.

Majoritatea comentatorilor consideră că probabilitatea ca Brexitul ă aibă loc fără un acord a crescut, iar guvernatorul Băncii Angliei a descris această probabilitate ca fiind ”iinconfortabil de ridicată”.

Dintre toate problemele JLR, cea mai mare este prăbușirea vânzărilor pe cea mai mare piață a sa, China. Compania a avertizat de peste un an că incertitudinile provocate de Brexit își vor pune amprenta asupra percepției că Marea Britanie este o bază de producție stabilă și competitivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
jaguar land rover
locuri de munca