Porsche și Lamborghini, noi recorduri de vânzări și singurele mărci cu creștere din grupul VW

Porsche și Lamborghini, noi recorduri de vânzări și singurele mărci cu creștere din grupul VW
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 16 ian 2023

Mărcile de lux Porsche și Lamborghini au reușit să obțină creșteri ale vânzărilor într-un an marcat de criza de componente, care a adus scăderi în aproape toate companiile auto, inclusiv în grupul german VW, din care fac parte cele două.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Porsche s-a descurcat de minune în anul crizei de semiconductori, raportând o creștere de 3 procente, un rezultat care încununează totodată listarea cu succes a mărcii pe bursa din Frankfurt. Cu un total de 309.884 autoturisme vândute în toată lumea, marca Porsche atinge un nou record al vânzărilor, depășind cu circa 8000 de vehicule precedentul record, din 2021.

TABEL OMV Petrom, prima companie care scumpește carburanții în acest an CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom, prima companie care scumpește carburanții în acest an

Este al doilea an consecutiv când Porsche depășește pragul de 300.000 de vehicule livrate, pragul anterior, de 200.000 de unități fiind depășit în 2015.

„Numeroasele provocări cauzate de războiul din Ucraina, întreruperile survenite pe lanțurile de aprovizionare și criza semiconductorilor - care continuă – au caracterizat anul trecut și ne-au pus la încercare”, a declarat Detlev von Platen, șef al vânzărilor și marketingului la Porsche AG.

În Europa, Porsche a livrat 62.685 de mașini în 2022, cu 7% mai multe decât în anul precedent, dintre care în Germania au fost livrate 29.512 de mașini, cu 3% în plus. Pe cea mai mare piață a mărcii, China, vânzările au totalizat 93.286 de mașini, în scădere cu 2 procente. Cel mai vândut model al mărcii a fost Cayenne, cu aproape 100.000 de unități. Modelul electric Taycan, a încheiat anul cu un declin destul de mare, -16%, scăderea fiind pusă de companie pe seama crizei de componente.

Cealaltă marcă sport a grupului Volkswagen, Lamborghini, a raportat de asemenea un rezultat record, după o creștere a vânzărilor cu 10%. În total, marca italiană a grupului VW a livrat 9.233 de mașini, fiind depășit pentru prima dată pragul de 9.000 de autoturisme vândute. Regiunile de vânzări și-au împărțit succesul destul de echilibrat, cu aproape 3.500 de automobile în Europa și Orientul Mijlociu, aproape 3.200 de autoturisme în cele două Americi și 2.500 de autoturisme în Asia.

FOTO Dacia lansează o nouă versiune Spring, cu motor mai puternic și preț mai mare CITEȘTE ȘI FOTO Dacia lansează o nouă versiune Spring, cu motor mai puternic și preț mai mare

Cel mai vândut model al mărcii Lamborghini a fost, așa cum era de așteptat, SUV-ul Urus, cu peste 5.300 de unități livrate, urmat de Huracan, 3113 unități, și Aventador, 753 de unități.

Stephan Winkelmann, CEO al Automobili Lamborghini: „Am reușit să gestionăm cu atenție și meticulos un aport extraordinar de comenzi, urmărind o strategie clară cu obiectivul principal de a menține o creștere controlată pentru a proteja exclusivitatea mărcii noastre. 2023 va fi un an al provocărilor și schimbărilor pe care suntem gata să le confruntăm, împingându-ne mereu dincolo. Acum avem ocazia să ne concentrăm asupra următoarelor noastre obiective și datorită unei liste de așteptare de 18 luni, care ne permite să privim cu încredere spre viitor și obiectivele viitoare.”

LISTA Cele mai vândute mașini electrice din România. Dacia Spring a devenit refrenul anului, comenzile au sufocat dealerii CITEȘTE ȘI LISTA Cele mai vândute mașini electrice din România. Dacia Spring a devenit refrenul anului, comenzile au sufocat dealerii

Ambele mărci, Porsche și Lamborghini, prognozează un an 2023 mai bun decât cel precedent, pe fondul dispariției treptate a problemelor de aprovizionare, în special cu componente electronice.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche vanzari
lamborghini
grupul vw
rezultate porsche