Presa franceză: Conducerea Renault va discuta alianța cu Nissan

Presa franceză: Conducerea Renault va discuta alianța cu Nissan
scris 6 oct 2015

La reuniunea Board-ului Renault de marți va fi discutată alianța producătorului auto francez cu grupul nipon Nissan, pe fondul tensiunilor cu Executivul de la Paris privind majorarea participației sale în Renault, a anunțat publicația franceză Le Figaro.

Carlos Ghosn, care este directorul general al celor doi producători auto, ar putea analiza diverse scenarii pentru această alianță, se arată în 'Le Figaro'.

În aprilie, Guvernul francez și-a majorat participația deținută la Renault de la 15% la 19,7%. La Adunarea Generală Anuală din 30 aprilie, 60,5% din acționarii Renault cu drept de vot au sprijinit moțiunea împotriva dublării drepturilor de vot ale statului. Totuși, nu s-a îndeplinit cerința privind majoritatea de două treimi (66%) cerută pentru a opri Guvernul să beneficieze de noua legislație ce prevede drepturi duble de vot pentru acționarii prezenți timp de doi ani în companii franceze. În plus, statul francez beneficiază și de sprijinul principalului sindicat de la Renault, CFE-CGC, care sprijină intenția statului de a-și dubla drepturile de vot la Renault.

Executivul susține că vrea să apere interesele franceze la Renault, care vrea să-și consolideze legăturile cu Nissan. Renault a avertizat că dublarea drepturilor de vor ar putea afecta alianța.

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault. În 1999, Renault a salvat de la faliment Nissan. În ultimii ani însă balanța de putere dintre cei doi parteneri s-a schimbat, în condițiile în care în 2014 Nissan a vândut un număr de două ori mai mare de autovehicule decât Renault și a contribuit cu cea mai mare parte, 1,56 miliarde de euro, la profitul total de 1,9 miliarde de euro realizat de Renault.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
nissan
le figaro