Profitul anual al Jaguar Land Rover ar putea scădea cu 1 miliard de lire sterline în cazul unui Brexit - surse

Profitul anual al Jaguar Land Rover ar putea scădea cu 1 miliard de lire sterline în cazul unui Brexit - surse

Foto: landrover.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 iun 2016

Jaguar Land Rover (JLR), cel mai mare producător auto din Marea Britanie, estimează că un eventual Brexit ar putea conduce la diminuarea profitului anual cu până la 1 miliard de lire sterline până la finele anului 2020, potrivit unui raport intern redactat de companie, au declarat pentru Reuters surse apropiate situației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Documentul, redactat de economistul-șef al JLR, David Rea, reflectă gradul ridicat de preocupare al companiilor britanice cu privire la posibilitatea ca Regatul Unit să părăsească cel mai mare bloc comercial al lumii în urma referendumului de joi.

Potrivit unui scenariu pesimist, în care Marea Britanie nu va reuși să negocieze un acord comercial favorabil cu UE în cazul unui Brexit, profitul JLR înainte de taxe s-ar putea reduce cu 1 miliarde de lire până la finele anului 2020. Scenariul presupune că schimburile comerciale dintre Marea Britanie și statele UE vor cădea sub incidența regulilor stabilite de Organizația Mondială a Comerțului, care prevăd plata unui impozit de 10% pentru exporturi și de aproape 4% pentru importurile de componente auto. 

"În cel mai rău caz, (Brexitul – n.r.) ar putea să ne coste circa 1 miliard de lire, a spus pentru Reuters una dintre sursele citate, în replică la o întrebare privind formularea folosită de producătorul auto în cadrul raportului intern, care se întinde pe aproape 90 de pagini.

Nissan a cerut un ordin de interdicție împotriva folosirii însemnelor companiei de către tabăra pro-Brexit CITEȘTE ȘI Nissan a cerut un ordin de interdicție împotriva folosirii însemnelor companiei de către tabăra pro-Brexit

JLR, companie deținută de indienii de la Tata Motors, a raportat un profit înainte de taxe de 1,6 miliarde de lire în anul fiscal 2015/2016.

Compania ia în calcul deschiderea unui birou în Bruxelles sau Luxemburg în eventualitatea în care Marea Britanie va ieși din UE, au afirmat sursele menționate, care au adăugat că producătorul auto a amânat mai multe investiții din cauza incertitudinilor referitoare la rezultatul referendumului.

Printre proiectele amânate se numără construcția unei uzine în Slovacia, pentru care JLR a anunțat în decembrie anul trecut că va investi 1 miliard de lire. De asemenea, JLR a sistat negocierile pentru închirierea circuitului auto de la Silverstone, tranzacție evaluată la aproximativ 33 milioane de lire sterline.

Reprezentanții JLR au confirmat că au analizat potențialul impact pe care l-ar avea un Brexit asupra afacerilor companiei, însă au refuzat să comenteze pe marginea raportului intern.

"La fel ca orice altă companie globală responsabilă, am analizat impactul pe care l-ar putea avea ieșirea Marii Britanii din UE", a spus un purtător de cuvânt al JLR.

Majoritatea companiilor active pe piața britanică au declarat că sprijină rămânerea Marii Britanii în UE, însă s-au arătat reticente în privința comentariilor pe tema planurilor alternative în cazul unui Brexit.

viewscnt
Afla mai multe despre
jaguar land rover
jlr
brexit
profit
marea britanie
referendum