Rezultate Nissan: compania japoneză revine pe profit, în anul fiscal încheiat în martie

Rezultate Nissan: compania japoneză revine pe profit, în anul fiscal încheiat în martie
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 12 mai 2022

Nissan a reușit să depășească cu bine perioada nefastă care a urmat demiterii fostului președinte, Carlos Ghosn, urmată apoi de crizele pandemice și de semiconductori, astfel că încheie anul fiscal 2021 – 2022 cu un profit important, făcând uitate pierderile din ultimii ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nissan a raportat un profit operațional de 247 miliarde yeni, aproximativ 1,8 miliarde euro, și se apropie de ținta asumată de CEO-ul companiei, Makoto Uchida, pentru următorii ani, de 5% din venituri. Mai mult, ținta de 2% stabilită pentru acest an a fost depășită deja, cu cei 2,9% marjă EBIT, o performanță după pierderea de 1,9% de anul trecut. Veniturile companiei au crescut în ultimul an la 8,42 miliarde yeni, aproape 1,6 miliarde euro, cu peste 7 procente mai mult decât anul trecut, pe fondul scăderii producției la 3,88 milioane de vehicule cu 4,3% mai puține decât în urmă cu un an și cu peste 1 milion de vehicule în minus față de 2019. De altfel, una dintre țintele lui Uchida, la momentul anunțării planului de redresare, a fost aceea de reducere a producției la nivel mondial și concentrare pe generarea de profit, în detrimentul volumelor.

Nissan reușește astfel să raporteze un profit net de 215,5 miliarde yeni, circ 1,5 miliarde euro, ceea ce reprezintă o veste bună pentru acționarii săi și în special pentru Renault. Anul fiscal anterior, Nissan raportase o pierdere de 448 de milirde yeni (3,5 miliarde euro), care s-a regăsit și în bilanțul Renault.

FOTO Volkswagen va lansa o nouă marcă, rivală cu Jeep, pentru pickup-uri și SUV-uri electrice CITEȘTE ȘI FOTO Volkswagen va lansa o nouă marcă, rivală cu Jeep, pentru pickup-uri și SUV-uri electrice

Nissan s-a confruntat cu scăderi al vânzărilor pe toate piețele, din cauza producției reduse pe fondul crizei de semiconductori, Europa fiind piața cea mai afectată (-13%, 340.000 de vehicule vândute).

Compania estimează că anul fiscal început la 1 aprilie va aduce o creștere a vânzărilor, cu un avans de 19% al veniturilor și profitului operațional, dar cu o contracție a profitului net.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan rezultate
profit nissan
renault nissan
alianta renault nissan