Rușii bogați își securizează rublele depreciate cumpărând alert mașini de lux, devenite mai ieftine

Rușii bogați își securizează rublele depreciate cumpărând alert mașini de lux, devenite mai ieftine

Sursa:nairaland.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2016

Rușii bogați profită de un efect al deprecierii rublei și aleg să își securizeze averea cumpărând mașini de lux, precum Porsche, Bentley, Rolls-Royce și Lexus, relevă o analiză Reuters. În anii '70, la Moscova erau doar 3 modele Mercedes: ale lui Brejnev, Karpov și Vysotsky.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Rubla s-a depreciat, anul trecut, cu aproape 20% față de dolar, astfel încât mașinile de lux sunt considerabil mai ieftine în Rusia față de alte regiuni. 

De exemplu, un nou Porsche 911 Turbo S Cabriolet costă 11,8 milioane de ruble (151.687 dolari) în Rusia, în timp ce același model costă, în SUA, 200.400 dolari. 

În anii '70 erau înregistrate doar trei modele Mercedes în Moscova: unul deținut de liderul sovietic Leonid Brejnev, altul de campionul la șah Anatoly Karpov și celălalt de artistul Vladimir Vysotsky.

Reuters notează ca un paradox faptul că, deși Rusia este în recesiune și vânzările de mașini noi au scăzut anul trecut cu 36%, tot mai multe modele de lux Porsche și Rolls-Royce rulează pe șosele.

Pe fondul declinului prețului la țiței și al deprecierii rublei, au scăzut semnificativ livrările la mașinile de serie, în timp ce singurul segment pe care a fost înregistrată o creștere a fost cel al vehiculelor de lux. 

Românii continuă să își cumpere mașini scumpe: Ferrari, Lamborghini, Maserati CITEȘTE ȘI Românii continuă să își cumpere mașini scumpe: Ferrari, Lamborghini, Maserati

"Este bizar. Chiar în situația declinului accentuat al economiei, aceste branduri înregistrează creșteri ale vânzărilor", a apreciat analistul Tim Urquhart de la IHS Automotive.

Vânzările de mașini noi în Rusia au scăzut anul trecut cu 36%, la 1,6 milioane unități, numai în decembrie declinul fiind de 45,7%, a anunțat, săptămâna trecută, Joerg Schreiber, președintele Association of European Businesses (AEB).

Anul acesta, livrările pe piața rusă ar urma să scadă cu 4,7%, la 1,53 milioane de vehicule, a estimat Schreiber.

Deprecierea rublei și scăderea salariilor au afectat cererea pentru mașini noi în Rusia, dar pentru acei ruși care încă își pot permite vehicule de lux acesta este momentul potrivit să cumpere.

Maria Malinskaya, de la grupul de dealeri auto Rolf, susține că modelele premium sunt acum de două sau de trei ori mai ieftine în ruble decât în dolari. Rușii bogați vor, de asemenea, să-și păstreze banii mai degrabă în vehicule de lux decât în ruble volatile, susțin analiștii.

După un deceniu de creșteri anuale ale vânzărilor de peste 10%, sectorul auto este afectat de scăderea puterii de cumpărare. Rusia trece în prezent printr-o criză economică provocată de scăderea prețului la petrol și sancțiunile impuse de Occident pentru implicarea Moscovei în criza din Ucraina.

În 2015, livrările Bentley au urcat cu 7%, în timp ce Rolls-Royce a raportat un avans de 5%. Porsche și Lexus, ale căror vânzări au crescut anul trecut cu 12% și, respectiv 6%, au fost singurele branduri care și-au menținut avansul anual al vânzărilor în Rusia din 2012, când s-a comercializat un număr record de vehicule, aproape trei milioane.

Reprezentanții Porsche și Rolls-Royce au declarat că deprecierea rublei a sprijinit cererea pentru vehiculele de lux.

Mașinile noi sunt scumpe pentru mulți ruși. Prețul de pornire al celei mai bine vândute mașini din Rusia anul trecut, sedanul Lada Granta de la Avtovaz, este de 368.900 ruble (4.694 dolari), iar în decembrie salariul mediu lunar era de 42.684 ruble.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
masini
lux
rubla