Ryanair încearcă să oprească greva cu amenințări de concedieri

Ryanair încearcă să oprească greva cu amenințări de concedieri
scris 25 iul 2018

Rezultatele Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, a notificat peste 300 de angajați - piloți și personal navigant - că și-ar putea pierde locurile de muncă, cu argumentul că în sezonul de iarnă va fi concediată aproximativ 20% din forța de muncă de la baza sa din Dublin, deoarece recentele greve afectează rezervările, transmit BBC, Sky News și Reuters.

Recent, Ryanair a avertizat că va anula peste 12% din zboruri din cauza grevei piloților, programată în perioada 25-26 iulie. Vor fi afectați aproape 50.000 de clienți care călătoresc din și spre Spania, Portugalia și Belgia, urmând să fie anulate zilnic până la 300 de zboruri, conform unui comunicat al operatorului aerian irlandez. În Irlanda, aproximativ un sfert din piloții Ryanair vor fi în grevă joi, arată Agerpres.

Rezultatele Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, au fost afectate în primul trimestru al anului financiar de greva piloților, de scăderea numărului de rezervări, precum și de creșterea costurilor cu angajații și cu combustibilul. Profitul companiei irlandeze a scăzut în perioada de trei luni încheiată la 30 iunie cu 20%, la 319 milioane euro, în timp ce veniturile au crescut cu 9% în trimestrul doi al anului, la 2,08 miliarde de euro.

”Ne așteptăm la noi greve în perioada de vârf a verii, deoarece nu suntem pregătiți să recunoaștem exigențele nerezonabile care vor compromite fie tarifele noastre scăzute, fie modelul nostru extrem de eficient. Dacă aceste greve inutile continuă să afecteze încrederea clienților și prețurile în anumite țări, atunci va trebui să revizuim programul de iarnă, ceea ce poate conduce la reduceri ale flotelor în bazele afectate și pierderi de locuri de muncă pe piețele în care angajații competitorilor intervin în negocierile cu oamenii și sindicatele noastre. Nu putem permite ca zborurile clienților noștri să fie perturbate inutil de către o mică minoritate de piloți”, se arată în raportul publicat luni de companie.

Compania a fost afectată de două greve serioase ale piloților irlandezi în iulie, cu o a treia grevă anunțată pentru 24 iulie. De asemenea, echipajul de cabină amenință cu greve în Spania, Portugalia și Belgia în 25 și 26 iulie.

Trecerea la testarea WLTP dă bătăi de cap companiilor auto CITEȘTE ȘI Trecerea la testarea WLTP dă bătăi de cap companiilor auto

În greva programată în perioada 25-26 iulie, ar putea fi afectați aproape 50.000 de clienți care călătoresc din și spre Spania, Portugalia și Belgia, urmând să fie anulate zilnic până la 300 de zboruri.

"Traficul a crescut cu 7%, ajungând la 37,6 milioane, în ciuda a peste 2.500 de anulări de zboruri cauzate de lipsa personalului ATC și de grevele ATC. Tarifele scăzute ale companiei Ryanair au generat un factor de încărcare de 96%”, spune directorul general al Ryanair, Michael O'Leary.

În ceea ce privește problemele din sectorul personalului ATC (controlor trafic aerian), reprezentanții Ryanair spun că pierderile repetate ale personalului ATC (în principal în Regatul Unit, Germania și Grecia) și grevele din Franța afectează semnificativ programele de transport aerian din această vară.

Personalul ATC din Franța a făcut grevă în 9 din cele 13 săptămâni în perioada aprilie, mai și iunie, ducând la mii de zboruri anulate.

Ryanair a anulat, în al doilea trimestru al anului, peste 2.500 de zboruri, aproximativ 450.000 de clienți fiind afectați. Punctualitatea a fost grav afectată, cu doar 75% din zborurile trimestriale aterizând și decolând la timp, comparativ cu 89% anul trecut. Ryanair și alte companii aeriene au inițiat o acțiune în justiție împotriva guvernului francez ”pentru a menține cerul european deschis în timpul acestor perturbări inacceptabile din Franța”.

În plus, cu un preț al combustibilului de 80 de dolari pe baril, de la 50 de dolari anul trecut, unele companii aeriene europene mai mici au suferit o criză semnificativă a fluxurilor de numerar și se apropie de încălcarea limitelor privind datoriile, spun reprezentanții Ryanair.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ryanair