Șoseaua de centură care ar urma să lege de autostrăzile din Ungaria, blocată de cinci situri arheologice. Lucrările s-au oprit

Șoseaua de centură care ar urma să lege de autostrăzile din Ungaria, blocată de cinci situri arheologice. Lucrările s-au oprit
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2024

Șantierul unui drum de legătură cu o centură din zona metropolitană a Oradei este blocat din cauza descoperirilor arheologice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Traseul trece prin cinci situri arheologice, în apropierea unei cetăți medievale, iar lucrările vor fi sistate până în primăvară. Centura comunei Biharia este importantă pentru șoferii care vor să ajungă la autostrada A3, care face legătura cu rețeaua de autostrăzi din Ungaria, arată Digi 24..

Opel reduce programul de lucru la fabrica în care este produs modelul Grandland CITEȘTE ȘI Opel reduce programul de lucru la fabrica în care este produs modelul Grandland

Săpăturile la un drum de legătură cu centura comunei Biharia au scos la iveală urme de civilizație vechi de sute sau chiar mii de ani. Arheologii Muzeului Tării Crișurilor au început săpăturile manuale pe acest sit, iar acolo au fost descoperite așezări din secolele VIII-XI.

„Au fost identificate 5 situri arheologice până în prezent, aparținând perioadei neolitice, evului mediu și epocii bronzului. Acum suntem la faza de cercetare preventivă, urmând ca siturile interferate să fie studiate și investigate în totalitate, urmând ca în cel mai scurt timp să predăm amplasamentul firmei construitoare al drumului cu centură.”, susține arheologul Gruia Fazecaș.

Centura Biharia este un proiect vital pentru circulația în zona metropolitană a Oradei. Ea oferă un acces mai facil către autostrada A3, care face legătura cu rețeaua de autostrăzi din centrul și vestul Europei. „Probabil câteva luni vor fi întârzieri, dar legătura cu CJ va aduce 3 sau 4 luni prelungiri pentru siturile arheologice”, spun constructorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
drumuri
sosea de centura
oradea