Tarom și aeroportul Otopeni cad puternic în topul celor mai bune companii aeriene și aeroporturi ca punctualitate și calitate a serviciilor

Tarom și aeroportul Otopeni cad puternic în topul celor mai bune companii aeriene și aeroporturi ca punctualitate și calitate a serviciilor
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 9 mai 2019

Tarom cade în topul mondial al companiilor aeriene, stabilit în funcție de punctualitate, servicii și modul de gestionare a cererilor de compensații din partea pasagerilor, iar aeroportul Otopeni cade la rândul său în ierarhia aeroporturilor lumii, ocupând una din ultimele poziții, cu note mediocre. La companiile aeriene, topul este condus de Qatar Airlines, iar pe primul loc la aeroporturi se clasează Hamad International din Doha.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, Tarom s-a clasat pe locul 55 din 72 printre companiile aeriene, în funcție de punctualitate, servicii și gestionarea cererilor de compensații, coborând 6 poziții față de anul trecut, iar aeroportul Otopeni, într-un alt top pe acest segment, ocupă locul 129 din 132, mai jos cu 13 poziții față de anul precedent, conform unui studiu AirHelp.

Lansat în 2015, AirHelp Score este o evaluare a companiilor aeriene și a aeroporturilor bazată pe date despre calitatea serviciilor, punctualitatea decolărilor și aterizărilor, gestionarea reclamațiilor pasagerilor, respectiv oferta în ceea ce privește zona de retail și produsele disponibile, luând în considerare atât serviciile la bord, cât și după aterizare.

Cea mai bine cotată companie aeriană în clasamentul AirHelp Score 2019 este Qatar Airways, lider și în 2018, datorită punctualității și coerenței în procesarea eficientă a reclamațiilor. În ceea ce privește restul clasatelor, s-a constatat o schimbare majoră, pozițiile 2-5 fiind ocupate de American Airlines, Aeromexico, SAS Scandinavian Airlines și Qantas, datorită îmbunătățirii semnificative, în principal, a serviciilor de procesare a reclamațiilor și a punctualității.

Tarom se situează pe poziția a 55-a (față de 49 în 2018) din 72 de operatori la nivel internațional. Compania aeriană a obținut nota 8 pentru calitatea serviciilor (fiind printre primele clasate din acest punct de vedere), 7,3 pentru punctualitate și doar 3,9 pentru procesarea cererilor de despăgubire solicitate de către pasageri (la acest capitol fiind printre companiile aeriene cu cel mai mic scor).

FOTO Filosoful Mihai Șora atenționează Tarom că are probleme la check-in online deoarece este în vârstă de...peste 100 de ani. Răspunsul Tarom CITEȘTE ȘI FOTO Filosoful Mihai Șora atenționează Tarom că are probleme la check-in online deoarece este în vârstă de...peste 100 de ani. Răspunsul Tarom

În timp ce primii cinci operatori aerieni au înregistrat rezultate bune la capitolul servicii pentru pasageri, precum gestionarea reclamațiilor și punctualitatea, mai multe dintre companiile aeriene cu cele mai scăzute ratinguri, printre care Ryanair, Korean Air, EasyJet și Thomas Cook Airlines, au “excelat” în ultimul an în a-și dezamăgi pasagerii. De exemplu, personalul companiei Ryanair a intrat în grevă cauzând întârzieri sau anulări ale zborurilor, ulterior refuzând să plătească compensațiile legale datorate pasagerilor, conform directivei europene în vigoare. De aici și clasări slabe în AirHelp Score.

Dintre cele 132 de aeroporturi analizate, pasagerii au beneficiat de cea mai bună experiență în Aeroportul International Hamad, Aeroportul International Tokyo-Haneda și Aeroportul International Atena. Acestea s-au clasat pe primele locuri încă de la primul AirHelp Score. Aeroportul Eindhoven, Aeroportul International Kuwait și Aeroportul Portela din Lisabona s-au plasat pe ultimele 3 locuri în acest an. Toate au fost evaluate pe baza punctualității (60%), a calității serviciilor oferite (20%), respectiv opțiunilor de masă și de cumpărături (20%).

Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni, principalul aeroport al României, a fost clasat pe locul 129 din 132 (față de 116 din 141 în 2018). Otopeni a obținut 6 puncte la punctualitate, 6,1 puncte la calitatea serviciilor și 6 puncte la calitatea serviciilor de vânzare cu amănuntul, scorul total fiind de 6,03.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarom
otopeni
clasament
air help