Tesla a pierdut un proces cu poșta din Suedia. Conflictul cu sindicatele nordice escaladează

Tesla a pierdut un proces cu poșta din Suedia. Conflictul cu sindicatele nordice escaladează
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2023

Tesla a pierdut o bătălie juridică cu serviciul poștal al Suediei, pe măsură ce lupta cu sindicatele nordice escaladează, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Un tribunal suedez a declarat că PostNord nu trebuie deocamdată să livreze Tesla plăcuțele de înmatriculare care sunt blocate de lucrătorii serviciului poștal, în cea mai recentă întorsătură a unei lupte pentru contractele colective de muncă, scrie News.ro.

Atenție, șoferi - Punctul de amendă, pregătit să crească. Cât de mari vor fi amenzile CITEȘTE ȘI Atenție, șoferi - Punctul de amendă, pregătit să crească. Cât de mari vor fi amenzile

Tesla se confruntă cu o presiune tot mai mare în Suedia, Norvegia și Danemarca din partea sindicatelor care susțin mecanicii suedezi ai IF Metall, care au intrat în grevă pe 27 octombrie, cerând un acord colectiv cu compania.

Țările nordice sunt o piață cheie pentru Tesla, care are o politică de a nu accepta negocierile colective și a spus că personalul său are condiții la fel de bune sau mai bune decât cele pe care le cere IF Metall.

Un mare fond de pensii danez a declarat joi că și-a vândut participațiile la Tesla din cauza refuzului acesteia de a încheia astfel de tranzacții.

”Ne-am vândut acțiunile Tesla pe 6 decembrie, când aveau o valoare de piață de 476 de milioane de coroane daneze (68,9 milioane de dolari)”, a declarat PensionDanmark pentru Reuters, prin e-mail.

Decizia instanței de joi vine după ce Tesla a dat în judecată PostNord, deoarece muncitorii au încetat să livreze plăcuțe pentru noile sale mașini, într-o grevă de simpatie, și este o decizie provizorie înainte de decizia finală a instanței.

”Tribunalul districtual a decis că PostNord nu ar trebui să fie forțată să facă livrări către Tesla înainte de închiderea cazului”, a declarat tribunalul districtual Solna într-un comunicat.

Dezastrele naturale au provocat pierderi de 269 miliarde de dolari în 2023 CITEȘTE ȘI Dezastrele naturale au provocat pierderi de 269 miliarde de dolari în 2023

Muncitorii portuari, șoferii, electricienii și personalul de curățenie sunt alți muncitori care refuză sau amenință că vor refuza refuză să ofere servicii Tesla în simpatie cu IF Metall.

Seko, sindicatul care a organizat greva lucrătorilor PostNord, a salutat ultima decizie a instanței.

”Este vorba despre modelul contractului colectiv suedez și există un consens în privința acestuia, atât din punct de vedere politic, cât și între părțile de pe piața muncii, a declarat pentru Reuters președintele Seko, Gabriella Lavecchia, prin e-mail, solicitând Tesla să semneze contractul colectiv cu IF Metall.

PostNord a declarat pentru agenția de presă suedeză TT că este mulțumită de verdictul intermediar al instanței, dar a subliniat neutralitatea acesteia în această chestiune.

”Avem o misiune ca furnizor de serviciu poștal universal și luăm asta foarte în serios. Cu toate acestea, nu este datoria noastră să revizuim ce acorduri încheie alte companii”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Henrik Ishihara, pentru TT.

Anul trecut, Norvegia a fost a patra cea mai mare piață a Tesla după numărul de vânzări de mașini noi. Suedia a fost a cincea ca mărime, iar Modelul Y al Tesla este cea mai vândută mașină din Suedia în acest an.

Într-un caz legat de cel al PostNord, o instanță a decis în 27 noiembrie că autoritatea de transport din Suedia trebuie să găsească o modalitate de a livra Tesla plăcuțele de înmatriculare.

FOTO Coaliția se pregătește de schimbarea ASF. Un nou favorit pentru conducere CITEȘTE ȘI FOTO Coaliția se pregătește de schimbarea ASF. Un nou favorit pentru conducere

Agenția a contestat decizia.

De asemenea, unele fonduri de pensii suedeze au cerut Tesla să semneze acordul cu sindicatul, dar până acum au renunțat să-și vândă acțiunile.

Tesla și IF Metall nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
posta
suedia