Tribunalul București a blocat CNAIR să execute scrisoarea de garanție de pe Lotul 3 al autostrăzii Lugoj - Deva

Tribunalul București a blocat CNAIR să execute scrisoarea de garanție de pe Lotul 3 al autostrăzii Lugoj - Deva
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 10 sep 2019

Compania Națională de Adminstrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a pierdut prima bătălie cu asocierea de constructori de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj - Deva (parte din A1). Tribunalul București a blocat, practic, executarea garanției de către CNAIR, conform sentinței, ce poate fi atacată cu apel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CNAIR nu poate, deocamdată, să execute scrisoarea de garanție pe care o are la dispoziție din partea asocierii formată din TELOXIM CON SRL, COMSA S.A.U., COMSA S.A.U. PRIN COMSA SA BARCELONA SUCURSALA BUCURESTI, ALDESA CONSTRUCCIONES SA, ARCADIS EUROMETUDES SA, ALDESA CONSTRUCCIONES SA PRIN ALDESA CONSTRUCCIONES SA MADRID SUCURSALA BUCURESTI, pentru buna execuție a lotului 3 din Autostrada A1 Lugoj - Deva. Tribunalul a admis cererea făcută de constructori pentru suspendarea executării.

Reclamanții au solicitat suspendarea dreptului CNAIR de a folosi banii în virtutea Scrisorii de garanție, până la soluționarea cererii de arbitraj deschisă la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional. Cererea de arbitraj a fost deschisă în urma rezilierii contractului făcută de CNAIR. Această reziliere s-a făcut când autostrada se afla la un grad de finalizare aproape de 100%, motivul invocat de partea română fiind refuzul constructorului de a prelungi garanția de la 4 ani, la 10 ani, ca urmare a unor deficiențe constatate la lucrări. CNAIR a preluat astfel autostrada și spune că încearcă să o deschidă la sfârșitul acestei luni.

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a fost foarte vehement la momentul la care autostrada trebuia să fie deschisă circulației. El a spus că a încercat să obțină de la constructori o remediere a defecțiunilor constatate pe autostradă, iar dacă aceștia nu se conformează, le oferă alternativa prelungirii garanției la 10 ani. După un termen de 10 zile, CNAIR a reziliat contractul și a preluat autostrada, anunâându-se că remedierile vor fi făcute de CNAIR în regie proprie, cu banii de pe garanția de bună execuție. Banii vor fi blocați, însă, dacă sentința va rămâne definitivă.

La finalul acestei luni ar urma să fie deschis traficul rutier pe Lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva CITEȘTE ȘI La finalul acestei luni ar urma să fie deschis traficul rutier pe Lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva

Soluția anunțată de instanța bucureșteană poate fi atacată cu apel.

viewscnt
Afla mai multe despre
cnair
autostrada lugoj deva
lotul 3 a1
constructor comsa autostrada