Turkish Airlines va comanda în iunie un număr record de 600 de aeronave noi, care vor fi livrate în zece ani

Turkish Airlines va comanda în iunie un număr record de 600 de aeronave noi, care vor fi livrate în zece ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2023

Operatorul aerian turc Turkish Airlines va comanda un număr record de 600 de aeronave noi, care vor fi livrate în zece ani, a declarat președintele companiei, Ahmet Bolat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

O astfel de comandă, dacă ar fi confirmată, ar fi cea mai mare efectuată vreodată de o singură companie aeriană, eclipsând o comandă record a Air India pentru 470 de avioane Airbus și Boeing, plasată în decembrie, dar comentariile sale au luat prin surprindere unele surse din industrie și analiști. 

EXCLUSIV Tranzacție surpriză - Dan Boabeș a cumpărat Meridian Taxi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție surpriză - Dan Boabeș a cumpărat Meridian Taxi

Vorbind cu câteva săptămâni înainte ca Turcia să găzduiască liderii companiilor aeriene de la Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene, Bolat a spus că această comandă va consta din 400 de avioane cu corp îngust și 200 cu corpuri largi, adăugând că flota va crește la 810 aeronave până în 2033, scrie News.ro

"În timpul IATA urmează să anunțăm comenzi. Cu unul dintre marii producători, aproape că finalizăm discuțiile. Urmează să comandăm (în total) în jur de 600 de avioane", a declarat Bolat reporterilor la o întâlnire de presă pentru lansarea conceptului reînnoit al companiei de a oferi mese în timpul zborurilor.

Summitul anual al IATA, care reunește aproximativ 280 de companii aeriene, va avea loc la Istanbul în perioada 4-6 iunie.

Bolat a spus că THY este aproape de un acord cu Boeing pentru o parte a comenzii, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Boeing a refuzat să comenteze.

Turkish Airlines ar putea contracta o comandă pentru restul aeronavelor noi la ”celălalt producător”, la următorul salon aerian european din iunie, a adăugat Bolat într-o aparentă referire la Airbus, rivalul european al Boeing.

Airbus a refuzat să comenteze.

Salonul aerian de la Paris are loc în săptămâna din 19 iunie.

Producția de automobile din România, cea mai slabă lună din ultimii doi ani CITEȘTE ȘI Producția de automobile din România, cea mai slabă lună din ultimii doi ani

Referindu-se la alegerile de referință din Turcia din 14 mai, Bolat a spus că se așteaptă la menținerea conducerii de vârf a companiei după vot, astfel încât Turkish Airlines să își poată îndeplini planul de creștere pe 10 ani.

Companiile aeriene au comandat avioane în vrac pentru a asigura sloturile în scădere, pe măsură ce călătoriile revin în urma pandemiei.

THY are planuri ambițioase de a atrage mai mult trafic către hub-ul său din Istanbul, concurând cu rivalii europeni și din Golf.

Ryanair, din Irlanda, a plasat o comandă pentru până la 300 de avioane cu corp îngust, la începutul acestei săptămâni, iar IndiGo din India este în discuții pentru a cumpăra aproximativ 500 de avioane, a informat Reuters în martie.

THY a anunțat luna trecută un plan strategic pe 10 ani și ținte de creștere care includ un obiectiv de a gestiona 170 de milioane de pasageri până în 2033, comparativ cu peste 85 de milioane în 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
turkish airlines
aeronave