Un acționar al Tesla l-a dat în judecată pe Elon Musk

Un acționar al Tesla l-a dat în judecată pe Elon Musk
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2021

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a fost dat în judecată de un acționar care îl acuză că a încălcat acordul convenit în 2018 cu Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) prin modul în care utilizează Twitter, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit unei plângeri prezentate într-un tribunal din Delaware, care este îndreptată și împotriva consiliului de administrație al producătorului de mașini electrice, tweeturile ”necontrolate” ale lui Musk și eșecul directorilor Tesla de a se asigura că acesta respectă acordul cu SEC au expus acționarii la pierderi de ordinul miliardlor de dolari, scrie News.ro.

FOTO Ford a atins borna de 1,5 milioane de motoare EcoBoost produse la Craiova CITEȘTE ȘI FOTO Ford a atins borna de 1,5 milioane de motoare EcoBoost produse la Craiova

Plângerea evidențiază mai multe postări ale lui Musk pe platforma de socializare Twitter, inclusiv evaluarea sa din 1 mai 2020 că prețul acțiunilor Tesla este ”prea mare”, ceea ce a determinat o scădere de peste 13 miliarde de dolari a valorii de piață a Tesla.

Reclamantul, Chase Gharrity, a declarat că acțiunile lui Musk și inacțiunea directorilor au cauzat ”un prejudiciu financiar substanțial” și că aceștia ar trebui să plătească daune Tesla, pentru încălcarea obligațiilor lor fiduciare.

Procesul a fost intentat chiar dacă prețul acțiunilor Tesla a crescut de aproape cinci ori de la tweetul referitor la prețul ”prea mare” al titlurilor, scris de Musk, conferind Tesla o evaluare cu mult peste 600 de miliarde de dolari, iar SEC nu l-a acuzat public pe Musk de încălcări recente.

"Ar putea presa SEC să recurgă la un fel de recurs", a declarat Charles Elson, profesor la Universitatea din Delaware și specialist în guvernanță corporativă.

Tesla nu a răspuns imediat, vineri, la solicitările de comentarii.

Uber intră într-un nou oraș din România CITEȘTE ȘI Uber intră într-un nou oraș din România

Avocații lui Gharrity, avocații lui Musk în acordul cu SEC și SEC nu au răspuns imediat la cereri similare.

Acordul cu SEC a avut loc în urma unui tweet al lui Musk din august 2018, potrivit căruia el avea ”finanțare asigurată” pentru a retrage Tesla de la bursă, într-o tranzacție de 72 miliarde de dolari.

În realitate, Musk nu avea nici pe de parte asigurată această finanțare. Musk și Tesla au plătit fiecare câte 20 de milioane de dolari sub formă de amenzi civile, iar avocații Tesla au fost de acord să verifice în avans unele dintre tweet-urile lui Musk. Acordul a fost modificat ulterior pentru a clarifica când au fost necesare pre-aprobări, în urma unui tweet neverificat al lui Musk despre previziunile privind producțis de vehicule a Tesla.

În aprilie anul trecut, un judecător federal din San Francisco a declarat că Tesla și Musk trebuie să se confrunte cu un proces în care sunt acuzați că tweet-ul lui Musk referitor la retragerea de la bursă a companiei a înșelat acționarii. Acest caz este încă în așteptare.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
elon musk