UNTRR solicită ASF modificarea legislației pentru ca firmele de transport rutier din România să-și poată suspenda asigurările RCA fără depunerea plăcuțelor de înmatriculare

UNTRR solicită ASF modificarea legislației pentru ca firmele de transport rutier din România să-și poată suspenda asigurările RCA fără depunerea plăcuțelor de înmatriculare
scris 20 mar 2020

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicitã Autoritãții de Supraveghere Financiarã (ASF) modificarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de rãspundere civilã auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie și a Normei nr. 20/2017 privind asigurãrile auto din România, astfel încât firmele de transport rutier din România afectate de criza noului coronavirus sã-și poatã suspenda asigurãrile RCA fãrã a depune plãcuțele de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat.

Deși aceastã posibilitate este prevãzutã în cadrul Legii 132/2017, nu poate fi operatã deoarece nu existã o procedurã pentru returnarea plãcuțelor de înmatriculare.

Din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de mãrfuri românești care realizeazã transport rutier internațional au raportat o scãdere de 80% a afacerilor. În plus, firmele de transport rutier de mãrfuri care activeazã în zona de automotive înregistreazã scãderi de 100%, dupã ce în Europa industria de automotive s-a oprit, iar în România mai multe fabrici precum Dacia, Ford sau Pirelli și-au suspendat activitatea.

În cazul transportului rutier național de persoane – linii regulate – numãrul de pasageri a scãzut cu 60-70%, iar pentru transportul de persoane ocazional scãderea este aproximativ 100%. În cazul transportului rutier de persoane internațional scãderea este de aproximativ 100%.

ULTIMA ORĂ Efectul Coronavirusului. Prețul benzinei a coborât la 4,5 lei/l CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Efectul Coronavirusului. Prețul benzinei a coborât la 4,5 lei/l

Astfel, firmele de transport rutier nu-și pot folosi activele și de aceea este necesarã o suspendare a asigurãrilor RCA.

UNTRR a solicitat Prim-Ministrului României, domnul Ludovic Orban, Guvernatorului BNR, domnul Mugur Isãrescu, Ministrului Finanțelor Publice, domnul Florin Cîțu, Ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, domnul Lucian Bode, Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, domnul Virgil Popescu și Prim-Vicepreședintelui ASF, doamna Doina Dascãlu,  suspendarea plãții finanțãrilor (credite, leasing) și asigurãrilor auto obligatorii - RCA contractate de firmele de transport rutier din România, pentru o perioadã de 3 luni, în condițiile în care aproape 80% din companiile de transport rutier sunt în pragul insolvenței și sunt nevoite sã opreascã vehiculele în parcãri.

Reamintim Guvernului, BNR și ASF importanța sectorului de transport rutier: 41.000 de firme cu o cifrã de afaceri cumulatã de 12,3 miliarde euro, 212.000 de angajați, este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro în 2019 (+10% fațã de 2018). Transportul rutier genereazã un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
untrr
asf