VIDEO China a reușit, pentru prima dată în istorie, aselenizarea pe partea ascunsă a Lunii

VIDEO China a reușit, pentru prima dată în istorie, aselenizarea pe partea ascunsă a Lunii
scris 3 ian 2019

Sonda chineză Chang’e 4 a aselenizat joi și este pentru prima dată în istorie când va fi explorată partea îndepărtată a Lunii.

Administrația Spațială Națională din China, citată de agenția de presă Xinhua, a transmis că aselenizarea a avut loc la ora Chinei 10.26 în zona prevăzută: în bazinul Aitken, la polul Sud al satelitului natural al Pământului, scrie News.ro.

Misiunea va face observații, va analiza solul și relieful, compoziția minerală și structura suprafeței, scrie La Vanguardia.

Epoca benzinei de sub 5 lei a luat sfârșit: combustibilii s-au scumpit cu 7 bani în prima zi a anului ca urmare a indexării accizei cu rata inflației. Statul încasează 57% din prețul la pompă CITEȘTE ȘI Epoca benzinei de sub 5 lei a luat sfârșit: combustibilii s-au scumpit cu 7 bani în prima zi a anului ca urmare a indexării accizei cu rata inflației. Statul încasează 57% din prețul la pompă

Sonda, care cuprinde un modul și un vehicul explorator, a fost lansată pe 8 decembrie de la centrul din Xichang (provincia Sichuan). Patru zile mai târziu, Chang’e 4 a intrat pe orbita Lunii.

Comunicarea dintre sondă și Pământ este posibilă prin satelitul Queqiao, lansat în mai anul trecut.

Programe speciale realizate de sovietici și americani au reușit, în urmă cu mai mult de jumătate de secol, să fotografieze partea ascunsă a Lunii, dar nu au ajuns niciodată acolo. În 1962, o misiune americană fără echipaj a încercat fără succes.

Programul Chang’e (botezat astfel în onoarea unei zeițe care, potrivit legendelor, trăiește pe Lună) a început în 2007, cu lansarea unei prime sonde orbitale. Patru aparate au fost lansate de atunci către satelitul natural al Pământului.

Obiectivul final al programului este desfășurarea unei misiuni de amploare cu echipaj. Unii experți spun că aceasta va fi posibilă în 2036.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
china
luna