VIDEO Producătorul de prese-gigant Idra, folosite de Tesla, începe livrarea către alte mărci auto

VIDEO Producătorul de prese-gigant Idra, folosite de Tesla, începe livrarea către alte mărci auto
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 13 oct 2023

Industria auto este pe punctul de a-și schimba radical procesul de producție cu ajutorul preselor gigant ale companiei italiene Idra, care permit turnarea dintr-o singură piesă a caroseriilor de automobile. După Tesla, mai mulți constructori auto au comandat Giga-Prese care pot înlocui zeci de roboți și angajați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producătorul italian de mașini de turnătorie Idra a semnat noi contracte cu Ford și Hyundai și urmează să contracteze un al treilea constructor european, pentru livrarea de Giga Prese, mașini care sunt capabile să producă dintr-o singură piesă întreaga structură a caroseriei unui automobil. Inovația le aparține italienilor de la Idra, dar a fost realizată în premieră pentru Tesla, care și-a redus în acest fel costurile de producție și, mai ales, timpul în care este asamblată o mașină. Instalațiile uriașe, care au fost botezate Giga Prese de șeful Idra, Riccardo Ferrario, sunt o provocare pentru compania italiană, nu doar prin prisma dimensiunilor, ci și prin cea a complexității.

ULTIMA ORĂ Speranțele industriei auto din România de a depăși în 2023 recordul de producție încep să dispară CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Speranțele industriei auto din România de a depăși în 2023 recordul de producție încep să dispară

Activitatea presei de mari dimensiuni înlocuiește munca și timpul alocat a zeci de roboți și mașinării, plus alți zeci de angajați dintr-o fabrică de automobile. În cazul unui automobil electric, simplificarea este și mai importantă, deoarece întreaga caroserie este combinată cu pachetul de baterii, într-un timp foarte scurt.

Giga-presele de aluminiu folosesc peste 100 kg de metal topit care este turnat în forma uriașă în doar două minute, adică 30 de piese de caroserie pe oră sau 500 într-un schimb de opt ore. Potrivit documentației Idra, ansambul turnat poate avea până la 2,60 metri înălțime, pentru cea mai mare presă disponibilă, respectiv 4,10 metri lungime. Întreaga presă, care arată ca un container paralelipipedic, are 26 de metri lungime și 8,4 metri lățime, în varianta cea mai mare.

„Giga Presa este un lucru care sperăm să schimbe lumea automobilelor și va schimba categoric lumea mașinilor de turnare pentru totdeauna”, spune Riccardo Ferrario, cel care a avut curajul să producă în premieră o astfel de mașinărie.

ULTIMA ORĂ Speranțele industriei auto din România de a depăși în 2023 recordul de producție încep să dispară CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Speranțele industriei auto din România de a depăși în 2023 recordul de producție încep să dispară

Principalele dezavantaje ale componentelor de caroserie de mari dimensiuni sunt cele legate de reparații. Practic, în cazul unui accident, nu mai există posibilitatea înlocuirii doar a uneia dintre părțile caroseriei, ci trebuie înlocuită complet sau, lucru foarte probabil, mașina devine fier vechi. Pentru companiile de asigurări acest detaliu ar putea să fie unul destul de costisitor, ca urmare a declarării unei daune totale într-un eveniment rutier.

Prima presă de mari dimensiuni produsă pentru Ford a fost asamblată săptămâna aceasta în uzina din Travalgiato a companiei Idra, potrivit Automotive News, care scrie că va fi folosită pentru început pentru testare, într-un centru R&D din Detroit. O presă de dimensiuni și mai mari urmează să fie trimisă către Hyundai, de asemenea pentru teste. Un al treilea client, din Europa, este gata să cumpere o astfel de presă gigant.

Tesla are deja 14 Giga Prese pe care le folosește pentru producția de automobile, dintr-un total de 21 de prese livrate de Idra către constructori auto sau furnizori de componente.

viewscnt
Afla mai multe despre
giga press
idra
fabrica auto
productie caroserie
turnatorie