VIDEO SpaceX a efectuat prima sa lansare a unui satelit american pentru securitate națională

VIDEO SpaceX a efectuat prima sa lansare a unui satelit american pentru securitate națională
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2018

O rachetă a SpaceX a efectuat duminică prima sa lansare a unui satelit de navigație al armatei Statelor Unite, de la baza Cape Canaveral din Florida, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Racheta Falcon 9 a decolat la ora locală 8:51 a.m. (13:51 GMT), cu un satelit GPS în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari construit de Lockheed Martin, scrie News.ro.

Alte patru lansări programate în  ultima săptămână, dintre care una sâmbătă, au fost anulate din cauza vremii și a unor probleme tehnice.

VW și-a propus să câștige 1 miliard de euro din servicii de e-mobility, în primii 5 ani CITEȘTE ȘI VW și-a propus să câștige 1 miliard de euro din servicii de e-mobility, în primii 5 ani

Lansarea cu succes a satelitului este o victorie semnificativă pentru SpaceX, companie deținută de miliardarul Elon Musk, care a încercat ani de zile să intre pe piața lansărilor spațiale militare dominată de Lockheed și Boeing.

SpaceX a dat în judecată U.S. Air Force în 2014, pentru atribuirea directă a unui contract de mai multe miliarde de dolari pentru lansarea a 36 de rachete, către United Launch Alliance, un parteneriat între Boeing și Lockheed. SpaceX a renunțat la proces în 2015, după ce Air Force a acceptat să permită concurența în atribuirea contractelor.

În 2015, SpaceX a câștigat un contract în valoare de 83 de miliarde de dolari din partea Air Force, pentru lansarea satelitului GPS III, care va avea o durată de viață de 15 ani.

Satelitul este primul lansat din cei 32 de sateliți aflați în producție la Lockheed, în cadrul unor contracte în valoare combinată de 12,6 miliarde de dolari, pentru programul Air Force GPS III, potrivit purtătorului de cuvânt al Lockheed, Chip Eschenfelder.

Inițial, lansarea ar fi trebuit să aibă loc în 2014, dar a fost întârziată de probleme de producție, potrivit Air Force.

Următoarea lansare a unui satelit GPS III este programată la jumătatea anului 2019, a spus Eschenfelder, iar ceilalți sateliți sunt testați la fabrica Lockheed din Colorado.

viewscnt
Afla mai multe despre
spacex
satelit