VIDEO Tesla, acuzată de manipularea autonomiei și anulări pe bandă rulantă a reclamațiilor, cu echipă secretă. "Fiecare anulare de programare era celebrată cu o lovitură într-un xilofon, urmată de aplauze ale colegilor."

VIDEO Tesla, acuzată de manipularea autonomiei și anulări pe bandă rulantă a reclamațiilor, cu echipă secretă. "Fiecare anulare de programare era celebrată cu o lovitură într-un xilofon, urmată de aplauze ale colegilor."
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 27 iul 2023

O investigație realizată de doi jurnaliști Reuters susține că Tesla și-ar fi manipulat în ultimii zece ani soft-urile care afișează autonomia bateriei, pentru a arăta o distanță mai mare decât cea reală. Odată ce au început reclamațiile și programările în service pe această problemă, Elon Musk ar fi ordonat angajaților săi, conform sursei citate, să creeze o echipă care să se ocupe de anularea sesizărilor și programărilor.

Tesla a intrat într-un puternic scandal legat de cea mai delicată problemă pe care o poate avea o mașină electrică: autonomia reală a bateriei. Agenția de presă Reuters a publicat o investigație cu titlul „Tesla a creat o echipă secretă pentru a anula miii de reclamații privind autonomia” care susține că, în urmă cu zece ani, Tesla ar fi decis să manipuleze afișajul autonomiei de pe bordul mașinilor sale.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO România depășește borna celor 1.000 de kilometri de drum de mare viteză - autostradă și drum expres CITEȘTE ȘI VIDEO România depășește borna celor 1.000 de kilometri de drum de mare viteză - autostradă și drum expres
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Acuzația se bazează pe surse ale jurnaliștilor, acestea stând la baza investigației ulterioare. Mărturiile clienților contactați de Reuters arată că, după ce au sesizat nereguli în privința kilometrilor afișați de mașină, „care scădeau văzând cu ochii”, s-au programat în service pentru a vedea care este problema.

Numai că, la scurt timp, ar fi fost contactați de angajați ai Tesla, care le-au spus telefonic că bateria a fost verificată online și totul e în regulă, anulând astfel programarea în service. Din acest punct, reporterii Reuters au descoperit că în această situație ar fi fost mii de persoane, iar în spatele acestui proces de eliminare a reclamațiilor s-ar fi aflat o veritabilă echipă secretă care avea ca misiune exact acest lucru: reducerea la maximum a sesizărilor pe probleme de autonomie.

„Producătorul cu sediul în Austin, Texas, a creat echipa deoarece centrele de service erau inundate cu programări ale proprietarilor care așteptau performanțe mai bune ale mașinilor bazându-se pe estimările anunțate de companie și pe afișajele din bord privind autonomia mașinii”, scriu cei de la Reuters, care mai relatează că în sediul echipei, aflat în Nevada, fiecare anulare a unei programări ar fi fost celebrată cu o lovitură într-un xilofon, urmată de aplauze ale colegilor. Volumul anulărilor ar fi fost de „sute de cazuri pe săptămână”, performanța echipei fiind monitorizată de șefi. Anulările acestor programări ar fi scutit compania de circa 1.000 de dolari pentru fiecare reclamație eliminată, spun sursele Reuters.

Renault Group atinge un nou record de profitabilitate. Dacia are „o marjă operațională cu două cifre” CITEȘTE ȘI Renault Group atinge un nou record de profitabilitate. Dacia are „o marjă operațională cu două cifre”

Mecanismul de manipulare a autonomiei ar fi fost gândit să plece de la o diferență mare atunci când bateria este încărcată complet și să-și regleze distanța afișată față de realitate când nivelul coboară sub 50%. Acesta ar fi și motivul pentru care clienții spuneau că „vedeau cu ochii” cum scădeau kilometrii pe bord.

Agenția a stat de vorbă cu mai mulți experți care au confirmat că mașinile Tesla nu ar reuși să atingă autonomiile pe care compania le pretinde, iar în perioadele de iarnă range-ul mașinii se reduce la maximum 50% din valoarea din manualul Tesla. Investigația nu a reușit să stabilească dacă în acest moment mașinile Tesla mai folosesc algoritmul de supra-evaluare a autonomiei bateriei, dar spun că mai multe instituții și organisme de verificare au atras atenția asupra faptului că distanțele afișate de mașinile Tesla ar fi exagerate.

Reprezentanții Tesla nu au răspuns la întrebările reporterilor Reuters pe tema investigației.  

VIDEO poate fi văzut AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
acuzatii tesla
autonomie tesla