Wizz Air pierde procesul privind ajutorul de stat acordat Blue Air în pandemie

Wizz Air pierde procesul privind ajutorul de stat acordat Blue Air în pandemie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 mar 2023

Tribunalul General al Uniunii Europene a respins o cerere înaintată de Wizz Air privind anularea deciziei Comisiei Europene de a aproba ajutorul de stat în valoare de 62 milioane de euro acordat Blue Air în pandemie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tribunalul a constatat că obiecțiile formulate de Wizz Air sunt nefondate și a respins în totalitate acțiunea înaintată de transportatorul aerian maghiar.

La 18 august 2020, România a notificat Comisiei Europene o măsură de ajutor în favoarea companiei aeriene Blue Air Aviation S.A., sub forma unui împrumut în cuantum de aproximativ 62.130.000 de euro, garantat de statul român și cu dobânzi subvenționate.

Ciucă l-a chemat pe șeful ASF în Guvern să explice noile tarife RCA CITEȘTE ȘI Ciucă l-a chemat pe șeful ASF în Guvern să explice noile tarife RCA

Comisia a apreciat că măsura constituie un ajutor de stat în temeiul normelor UE și a aprobat-o, printr-o decizie publicată pe 20 august.

În martie 2021, Wizz Air a introdus o acțiune în anulare a deciziei Comisiei la Tribunalul General, invocând, printre altele, aplicarea greșită de către Comisie a articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și săvârșirea unei erori vădite de apreciere în evaluarea proporționalității ajutorului în raport pagubele provocate de criza COVID-19.

“Prin hotărârea pronunțată, Tribunalul confirmă analiza efectuată de Comisie privind compatibilitatea măsurii notificate cu piața internă”, potrivit deciziei Tribunalului General.

Wizz Air poate declara recurs la Curtea de Justiție, numai pentru motive de drept, în termen de două luni și zece zile.

Blue Air a trecut sub controlul statului român în noiembrie anul trecut, în baza unei garanții de 75% din acțiunile companiei pentru împrumutul acordat în 2020.

“Demersul a fost necesar ca urmare a neîndeplinirii în mod repetat de cãtre compania aerianã Blue Air a obligațiilor asumate în cadrul ajutorului de stat oferit de statul român, respectiv neachitarea dobânzilor și a ratelor de capital aferente creditului contractat cu garanția statului”, a transmis atunci Ministerul Finanțelor.

Blue Air a intrat în insolvență în această lună, la propria cerere.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
tribunalul general ue
wizz air
proces wizz air blue air ajutor pandemie
comisia europeana
blue air insolventa