Banca Națională a Elveției se așteaptă la un profit de 49 de miliarde de franci în 2019

Banca Națională a Elveției se așteaptă la un profit de 49 de miliarde de franci în 2019
scris 9 ian 2020

Banca Națională a Elveției (SNB) a anunțat joi că intenționează să plătească dividende mai mari guvernului de pe urma profitului anual de 49 miliarde franci (50 miliarde dolari) pe care îl prognozează pentru anul 2019, grație câștigurilor realizate de pe urma obligațiunilor și acțiunilor străine pe care le-a cumpărat pentru a limita tendința de apreciere a francului elvețian, transmite Reuters.

Potrivit rezultatelor anuale preliminare publicate joi, SNB a realizat în 2019 un profit de aproximativ 40 de miliarde de franci de pe urma pozițiilor valutare și un câștig de 6,9 miliarde franci de pe urma deținerilor de aur. Grație profitului total de 49 miliarde franci realizat anul trecut, după pierderile de 15 miliarde franci în 2018, Banca Națională a Elveției va plăti dividende în valoare de două miliarde de franci către guvernele și cantoanele elvețiene și va purta discuții cu Ministerul de Finanțe cu privire la alte posibile distribuiri pentru 2019 și 2020, scrie Agerpres.

Daniel Chițoiu, pus sub acuzare pentru ucidere din culpă în dosarul accidentului rutier CITEȘTE ȘI Daniel Chițoiu, pus sub acuzare pentru ucidere din culpă în dosarul accidentului rutier

Realizarea de profit nu face parte din mandatul Băncii Naționale a Elveției, care se concentrează pe stabilitatea prețurilor și susținerea economiei elvețiene. Pentru a-și atinge obiectivele, banca centrală a Elveției a derulat o campanie îndelungată destinată reducerii valorii francului, o monedă căutată de investitori în perioade de incertitudine geopolitică, dar a cărei apreciere afectează economia elvețiană dependentă de exporturi.

Profitul semnificativ realizat de SNB reflectă câștigurile generate de banca centrală a Elveției de pe urma pachetului semnificativ de acțiuni și obligațiuni pe care le-a cumpărat pentru a slăbi francul. La finele lui 2019, investițiile în valută ale SNB se ridicau la peste 804 miliarde franci, o valoare mai mare decât întreaga economie elvețiană.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca națională a elveției
dividende