București, cel mai activ oraș din punct de vedere imobilar și cu cele mai scumpe chirii în 2017. Cluj-Napoca, orașul cu cel mai mare preț mediu de vânzare

București, cel mai activ oraș din punct de vedere imobilar și cu cele mai scumpe chirii în 2017. Cluj-Napoca, orașul cu cel mai mare preț mediu de vânzare
scris 1 feb 2018

Bucureștiul a fost, în 2017, cel mai activ oraș din punct de vedere imobiliar din România și cu cele mai scumpe chirii, dar în Cluj-Napoca s-a înregistrat cel mai mare preț mediu de vânzare pe metrul pătrat.

Cele mai listate tipuri de proprietăți în 2017 pe segmentul rezidențial au fost apartamentele cu două camere, iar cele mai multe listări atât pentru vânzare, cât și pentru închiriere, au fost înregistrate în București, arată datele platformei imobiliare Wizmo.ro.

Cele mai dinamice orașe pe segmentul de vânzare de locuințe de pe piața imobiliară au fost București, urmat de Cluj-Napoca, Constanța, Florești și Iași. Cele mai multe tipuri de proprietăți listate anul trecut pe Wizmo.ro pentru segmentul de vânzare au fost apartamentele, iar din totalul de anunțuri pentru proprietăți destinate vânzării, aproape 90% au fost apartamente situate în orașe precum București, Constanța și Florești. Cele mai multe listări de case au fost înregistrate în Cluj-Napoca, cu un procentaj de 17% din totalul anunțurilor pe acest oraș, urmat de Constanța (12%).

"Vânzările și închirierile de locuințe din România, atât apartamente, cât și case, și-au menținut tendința de creștere pe parcursul anului 2017. Această tendință se reflectă și în ceea ce privește listările, respectiv raportul dintre orașele mari, ce oferă valori comparabile cu anii anteriori', a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Livrările de spații comerciale s-au prăbușit. Au fost închise mai multe mall-uri decât au fost inaugurate, iar în București stocul de centre comerciale a scăzut CITEȘTE ȘI Livrările de spații comerciale s-au prăbușit. Au fost închise mai multe mall-uri decât au fost inaugurate, iar în București stocul de centre comerciale a scăzut

Potrivit analizei, Capitala deține recordul și în ceea ce privește procentul de construcții vechi listate, de circa 97%, urmată îndeaproape de Constanța, cu 96,59%. Totodată, cele mai multe construcții noi disponibile pe platforma de vânzare au fost înregistrate în Florești, localitate învecinată cu orașul Cluj-Napoca, un procent de 11% din totalul proprietăților listate pe acest oraș.

În ceea ce privește perioada dintre momentul publicării anunțului și vânzarea imobilului, statistica arată un interval de 95 de zile pentru locuințele noi și de 116 zile pentru locuințele vechi.

Cel mai mare preț mediu de vânzare pe metrul pătrat al unităților listate pe Wizmo.ro s-a înregistrat, în 2017, în Cluj-Napoca, respectiv de 1.400 de euro /metru pătrat, în timp ce valoarea cea mai mică a fost în Florești, la 814 euro/metru pătrat.

În ceea ce privește zona de închirieri, analiza arată că topul orașelor cu cele mai multe proprietăți listate a fost ocupat, anul trecut, de București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași și Timișoara, iar cele mai ofertate au fost apartamentele cu două camere.

 „Capitala a rămas pe primul loc și anul trecut în ceea ce privește numărul de proprietăți listate spre închiriere. În ciuda prețurilor aflate în creștere în fiecare an, spațiile rezidențiale listate spre închiriere se regăsesc, cu precădere, tot în marile orașe ale țării, unde există centre universitare”, a mai spus Maarten Deboo. 

Pe acest segment, prețul mediu de închiriere la nivel național s-a situat la o medie de 500 de euro/proprietate, iar Capitala conduce în ierarhie cu un tarif mediu de 662 de euro, urmat de Cluj-Napoca (616 euro) și Timișoara (568 euro). La polul opus, cu cea mai scăzută valoare a prețurilor medii de închiriere pentru fiecare proprietate s-a situat Craiova, cu 260 de euro, și Iași, cu 385 de euro. Și în acest caz, timpul mediu de închiriere a unei proprietăți disponibile pe Wizmo.ro s-a situat, în 2017, la 93 zile.

Datele citate relevă faptul că, din totalul de locuințe disponibile spre închiriere în București, 96% au fost apartamente, iar restul case. În același timp, la Craiova 98% dintre proprietăți au fost apartamentele, pe când cele mai multe case au fost listate în Timișoara, 14% din totalul proprietăților destinate închirierii în acest oraș.

Wizmo.ro este o platformă de anunțuri imobiliare rezidențiale, office, comerciale și industriale. Investitorii sunt belgieni, echipa de marketing este mixtă, iar cea de development este în Cluj-Napoca.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliar
bucuresti
cluj napoca
vanzari
chirii