12 țări, între care și România, cer la Bruxelles o alianță pentru reactoare modulare mici

12 țări, între care și România, cer la Bruxelles o alianță pentru reactoare modulare mici
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2023

12 state membre ale Uniunii Europene, între care și România, au cerut Comisiei Europene să creeze o alianță industrială pentru reactoare nucleare modulare mici (SMR), într-o scrisoare comună obținută și publicată de site-ul Contexte și confirmată de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În scrisoarea comună, Bulgaria, Croația, Finlanda, Franța, Ungaria, Olanda, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Suedia au cerut executivului comunitar crearea unei "alianțe industriale la scara UE", adăugând că inițiativa ar urma "să stimuleze investițiile în capacitățile SMR europene și dezvoltarea unui lanț de valoare european", arată Agerpres.

ULTIMA ORĂ Mircea Lucescu - sfârșitul carierei. Declarația integrală CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mircea Lucescu - sfârșitul carierei. Declarația integrală

Această alianță ar permite consolidarea "suveranității noastre energetice și competitivității industriei noastre", au estimat reprezentanții statelor membre.

Acestea au mai apreciat că susținerea Comisiei Europene este "necesară" pentru "a se asigura că aceste proiecte inovatoare beneficiază de legislația europeană existentă și viitoare".

Forumul european pentru energie nucleară - care va avea loc la Bratislava, în Slovacia luni și marți - "ar fi ocazia de a ne angaja în această direcție", au apreciat semnatarii.

Circulația pe Transfăgărășan și Transalpina va fi închisă CITEȘTE ȘI Circulația pe Transfăgărășan și Transalpina va fi închisă

"Franța a fost la inițiativa unei scrisori semnate de 12 miniștri europeni către Comisia Europeană", a declarat pentru AFP cabinetul ministrului pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher.

Această alianță europeană pentru SMR ar servi de asemenea la "consolidarea industriei nucleare europene și a securității aprovizionării și competitivității europene", a adăugat el.

În mai anul trecut, cele 12 state s-au reunit la Paris cu Belgia și Estonia, împreună cu care formează o alianță a țărilor europene pro-nucleare, precum și cu Italia și Regatul Unit, pentru a stabili o foaie de parcurs pentru dezvoltarea energiei nucleare.

România a depășit Slovacia și Bulgaria în funcție de venitul disponibil CITEȘTE ȘI România a depășit Slovacia și Bulgaria în funcție de venitul disponibil

Pentru a decarboniza industria, Comisia Europeană s-a declarat favorabilă reactoarelor nucleare de a 4-a generație, precum și reactoarelor modulare mici, ambele în curs de dezvoltare.

Țările semnatare au menționat în scrisoarea lor că reactoarele modulare mici pot fi "o soluție pentru producerea de electricitate fără energie fosilă în anii 2030", dând asigurări că "energia nucleară ar putea furniza până la 150 de gigawați în UE până în 2050", față de 100 GW în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoare
romania