România a fost anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană pentru prima dată în istorie, depășind Olanda în ceea ce privește extracțiile raportate în terajouli (TJ) pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS). Producția din România a fost în 2024 de aproape 360 mii TJ, în timp ce cea din Olanda, de 322,5 mii TJ, arată date analizate de Profit.ro.
Pe data de 11 martie 2024, Hidroelectrica S.A. a preluat printr-un contract de vânzare principalele active și operațiuni ale UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din România, înființată în anul 1771.
Parcurile eoliene situate în largul coastelor nordice ale Germaniei au fost solicitate să instaleze sisteme radar moderne, pentru a sprijini supravegherea navelor și a dronelor, a anunțat Autoritatea Federală Maritimă (BSH), citată de Reuters.
Grupul grec PPC, care a preluat afacerile Enel în România, a prezentat planul său strategic de investiții de 5,75 miliarde de euro pentru transformarea fostelor situri de lignit din Macedonia de Vest într-un hub de energie verde și tehnologie pentru Grecia și Europa de Sud-Est. Acesta a fost făcut public în cadrul unui eveniment desfășurat la fosta centrală pe lignit din Kardia.
Prețurile petrolului au o cădere puternică, de peste 7%.
Guvernul a aprobat defrișarea a peste 30 de hectare de pădure de către compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, în vederea finalizării amenajării hidroenergetice Răstolița din județul Mureș, ultimul obiectiv investițional major demarat de autoritățile comuniste din România în 1989, înainte de căderea regimului Nicolae Ceaușescu.
Bugetul pe 2025 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), fosta Agenție Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), aprobat de Guvern, prevede venituri totale de 98,05 milioane lei, de peste 5 ori mai mari decât cele prevăzute de prima variantă de buget pe 2024, elaborată înainte de modificarea radicală a legislației de organizare, funcționare și finanțare a instituției.
Din suma de peste 1 miliard de lei estimată ca venit suplimentar la buget din noua ”taxă pe stâlp”, circa 75% va fi plătită de către companii de stat, conform calculelor oficiale ale Ministerului Finanțelor.
Compania din domeniul apărării Leonardo, firma de utilități Enel SpA și producătorul de energie Ansaldo Energia au ajuns la un acord privind crearea unei noi companii care să studieze utilizarea energiei nucleare în Italia, a anunțat joi ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, transmite agenția de știri Reuters.
Comisarii Gărzii de Mediu Prahova au amendat cu 50.000 de lei compania Conpet.