Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a finalizat licitația de contractare a lucrărilor de construire a unei instalații de stocare de curent electric la parcul său eolian Crucea Nord din Dobrogea, cu putere instalată de 108 MW, pe care l-a preluat în urmă cu circa 4 ani de la grupul german STEAG, contra sumei de 130 milioane euro.
Ministerul Energiei a ajuns la un total de 10 miliarde de euro în investiții și scheme de sprijin aprobate prin Fondul pentru modernizare, dintre care peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către țara noastră, potrivit ministrului de resort, Sebastian Burduja.
Compania Metaforce Solar Energy, înregistrată la finalul anului 2023 în Baia Mare, specializată în producția de energie electrică și controlată de polonezii Łukasz Krzysztof Okoński (prin firma românească Hexa Sun Solutions) și Jarosław Leszek Szlachcic (prin firma Rass înregistrată în Cipru) derulează un proiect de 187 milioane lei pentru construirea, în comuna maramureșeană Coltău, pe o suprafață de peste 46 hectare, a unei centrale fotovoltaice capabilă să producă 5.827 MWh/an.
România importă la acest moment peste 9 milioane de metri cubi de gaze.
Deși fenomenul prosumatorilor a luat o mare amploare în România în ultimii ani, în prezent putem folosi energia pe care ne-o producem singuri doar dacă locuim la casă. La bloc, însă, legislația actuală prevede că electricitatea produsă pe acoperiș poate fi utilizată doar în spațiile comune, adică pentru iluminatul scării și lift. Ministerul Energiei a inițiat un proiect de ordonanță pentru înființarea comunităților de energie, ceea ce le va permite și oamenilor care locuiesc la bloc să beneficieze de energie fotovoltaică dacă se organizează într-o astfel de comunitate.
Liberty Galați, din conglomeratul GFG Alliance al miliardarului Sanjeev Gupta, compania care deține și operează combinatul siderurgic omonim, fostul Sidex, principalul producător integrat de oțel din România, îl numește pe Cornel Moisescu Head of Primary, ca parte a strategiei sale de a reporni operațiunile de producție și de a asigura necesarul de oțel destinat sectoarelor economice strategice ale României, printre care industria de apărare, industria navală, construcții și infrastructură.
Companie sârbă de gaze vrea să cumpere benzinării inclusiv în România.
BSOG Energy, companie deținută de cel de-al treilea mare producător de gaze din România, Black Sea Oil&Gas (BSOG), controlat la rândul său de gigantul american de asset management Carlyle, s-a asociat cu Unigrains Trading în vederea construiriii unei unități de producție combinată de biometan și îngrășăminte organice. Proiectul, în valoare de 65 de milioane de euro, vizează producția a 57 MW de biometan și peste 250.000 de tone de îngrășăminte organice pe an.
Comuna timișeană Lovrin este prima localitate rurală din România care folosește apa geotermală pentru încălzire, iar printr-un proiect cu finanțare europeană se va realiza extinderea, astfel încât să fie localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale, a declarat primarul comunei Lovrin, Marius Graur.
Revenirea iernii după începerea oficială a sezonului de reumplere a depozitelor face ca România să se bazeze pe importuri pentru acoperirea consumului intern și chiar pentru înmagazinarea unor cantități de gaze.