A fost dispusă intrarea în faliment a Electrocentrale Galați. Decizia nu e definitivă

A fost dispusă intrarea în faliment a Electrocentrale Galați. Decizia nu e definitivă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 nov 2020

Instanța de judecată a dispus intrarea în faliment a producătorului de energie și abur industrial Electrocentrale Galați, controlat indirect de Ministerul Economiei prin societatea Electrocentrale Grup, după respingerea de către creditori a planului de reorganizare a societății. Planul prevedea vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei, principalii potențiali cumpărători vizați fiind Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale Galați, și combinatul siderurgic Liberty Steel, client de bază al producătorului gălățean de energie, cele două companii înțelegându-se deja de principiu să construiască o nouă centrale pe gaze la malul Dunării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia de intrare în faliment nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Ea a fost solicitată atât de către Romgaz, cât și de către administratorul judiciar al Electrocentrale Galați.

Producătorul de gaze controlat de stat deține creanțe totale de 140 milioane lei asupra Electrocentrale Galați, din care 82,451 milioane lei garantate și 57,472 milioane lei chirografare, generate de gaze livrate și neplătite. Totalul datoriilor de la masa credală a companiei gălățene se ridică la 157,54 milioane lei.

VIDEO & FOTO Mini ne propune automobilul virtual: Vision Urbanaut, o arhitectură inedită care amintește de VW Bulli CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Mini ne propune automobilul virtual: Vision Urbanaut, o arhitectură inedită care amintește de VW Bulli

"Transferul de afacere, vânzarea bunurilor se vor adresa primordial către creditorul garantat Romgaz SA, către proprietarul platformei unde se află amplasate bunurile debitoarei, Liberty Galați, în cazul în care aceștia își manifestă acordul, sau către orice altă entitate identificată în sectorul de activitate energetic. Nu este în intenția administratorului judiciar dezafectarea patrimoniului debitoarei, aceasta fiind o ultimă soluție în procedura falimentului", prevedea planul de reorganizare al Electrocentrale Galați, respins de creditori la începutul lunii trecute cu votul negativ decisiv al Romgaz.

În document se mai preciza că salariații Electrocentrale Galați ar fi urmat să fie preluați de către cumpărător. La începutul lunii august a demarat o procedură de concediere colectivă a angajaților Electrocentrale Galați, cu plăți compensatorii.

În opinia asupra planului de reorganizare întocmită de BDO se menționa că "este dificil de apreciat în acest moment dacă va exista un cumpărător al afacerii la prețul indicat în raportul de evaluare (91,8 milioane lei - n.r.)", mai ales în condițiile în care cea mai parte a activelor care ar fi urmat să fie vândute "nu vor fi folosite în scenariul unei centrale noi, devenind redundante".

ULTIMA ORĂ FOTO Dacia a lansat oficial în România noile Sandero, Logan și Sandero Stepway. Prețuri complete pentru toate versiunile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Dacia a lansat oficial în România noile Sandero, Logan și Sandero Stepway. Prețuri complete pentru toate versiunile

Potrivit sursei citate, preluarea acestor active ar fi generat pentru cumpărători costuri de conservare pe o perioadă nedeterminată, alternativa fiind valorificarea lor ca materiale recuperabile. "Singura excepție o constituie terenul, care ar fi preluat de un potențial investitor (în cadrul transferului de afacere) și care permite dezvoltarea unei investiții noi", se arăta în opinia citată.

În iunie 2020, la un eveniment public desfășurat la Galați la care au participat președintele companiei-mamă a Liberty, Sanjeev Gupta, și premierul Ludovic Orban, a fost anunțată încheierea unui memorandum între Liberty și Romgaz pentru înființarea unei societăți de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), printre care dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”).

Cu aceeași ocazie, a fost anunțată o investiție de 1,2 miliarde euro a Liberty în combinatul de la Galați, cu sprijinul statului român, pentru ca unitatea siderurgică să devină neutră din punct de vedere al emisiilor CO2.

Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Năstase, se poate întoarce la șefia City Insurance, liderul pieței asigurărilor. Instanța a anulat definitiv o sancțiune din aprilie 2017 CITEȘTE ȘI Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Năstase, se poate întoarce la șefia City Insurance, liderul pieței asigurărilor. Instanța a anulat definitiv o sancțiune din aprilie 2017

Electrocentrale Galați deține de anul trecut un studiu de prefezabilitate "privind modernizarea/retehnologizarea grupurilor energetice existente sau posibilitatea promovării unei investiții pentru realizarea unui grup energetic în ciclu combinat gaze-abur, în condensație, cu funcționare pe gaze naturale". Studiul a prezentat 3 variante: retehnologizarea grupurilor existente (investiție estimată la 99,19 milioane euro), o centrală nouă de 215 MW (177,39 milioane euro) sau una de 275 MW (227,89 milioane euro). Proiectul ar urma să beneficieze de fonduri UE nerambursabile din Fondul de modernizare instituit de UE cu încasări din vânzări de certificate CO2 alocate gratuit statelor membre, Electrocentrale Galați transmițând deja autorităților o solicitare în acest sens.

După realizarea studiului, cei de la Liberty au propus asocierea cu Romgaz pentru un proiect nou pe amplasamentul Electrocentrale Galați.

Astfel, Liberty a trimis în august 2019 o scrisoare de intenție către Romgaz și Electrocentrale Galați prin care și-a exprimat intenția de a se implica în revitalizarea și reorganizarea societății în 2 variante posibile: participarea Liberty Galați ca acționar al societății comerciale deținătoare a noilor unități de producere a energiei electrice, "în condițiile în care interesele Liberty vor fi corespunzător reprezentate și apărate", sau perfectarea unui contract multianual de furnizare a energiei electrice încheiat prin negociere directă cu societatea care va fi înființată și care va deține noile unitați, Liberty urmând să fie consumator.

Ulterior, în martie 2020, Liberty Steel, Electrocentrale Galați și Romgaz au încheiat o minută din care reiese că atât Liberty, cât și Romgaz sunt interesate de realizarea unei investiții pe amplasamentul Electrocentrale Galați.

viewscnt
Afla mai multe despre
faliment electrocentrale galati
centrala gaze galati romgaz liberty
electrocentrale galati romgaz