ACER consideră că ar putea fi destul de dificil pentru Europa să cumpere gaze în 2023

ACER consideră că ar putea fi destul de dificil pentru Europa să cumpere gaze în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2022

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) consideră că pentru Uniunea Europeană poate fi "destul de dificil" să-și umple depozitele de gaze în 2023 și că în mare parte asta va depinde de condițiile meteorologice și de cererea din China, în prezent afectată de încetinirea economiei, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Anul viitor poate fi destul de dificil în termeni de achiziție a gazelor la un preț satisfăcător", a spus, luni, directorul general al ACER, Christian Zinglersen, la Comisia de Industrii a Parlamentului European.

CONFIRMARE Întreaga companie Enel România - evaluată la 1,8 miliarde euro-1,9 miliarde euro. Două fonduri gigant concurează alături de PPC. Când este așteptată semnarea vânzării CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Întreaga companie Enel România - evaluată la 1,8 miliarde euro-1,9 miliarde euro. Două fonduri gigant concurează alături de PPC. Când este așteptată semnarea vânzării

Printre provocările cu care va trebui să se confrunte UE în ceea ce privește energia, în viitorul apropiat, se va afla umplerea depozitelor pentru sezonul rece 2023-2024, care va depinde în parte de cât de frig va fi iarna aceasta, după o toamnă cu temperaturi moderate, a subliniat el, potrivit Agerpres.

O altă variabilă va fi reprezentată de furnizările din Rusia, care trimite mai puține gaze în Europa, dar nu a oprit total livrările, dar și de cererea din China, care în 2022 a înregistrat "cea mai mică majorare a cererii de gaze începând din anii '90", din cauza "unei creșteri economice neobișnuit de mică", derivată din "izolarea din cauza Covid".

"În contractele futures se văd prețuri nu atât de ridicate precum cele din august, când achizițiile acestei hidrocarburi în Europa s-au plătit de opt ori peste medie, dar da, mai mari decât în mod normal", a adăugat președintele ACER.

Un element cheie, în contextul unei oferte cu dificultăți în a crește, va fi reducerea cererii, care deja a scăzut în UE cu 10% și cu până la 14% în industriile mari consumatoare de gaze, la care se adaugă viitoarele achiziții comune de gaze între statele membre, printre alte măsuri.

Zinglersen s-a arătat precaut în a se pronunța în legătură cu viitoarea reformă a pieței de electricitate în UE, dar a avertizat că nu va fi o temă ușoară.

"Uneori am impresia că reformele pe termen lung se pot implementa" ca și cum ar fi reforme imediate, dar "nu și în acest caz, care va necesita semnificativ mai mult timp", a spus responsabilul ACER, care a menționat "aspecte care se pot îmbunătăți", precum acoperirea riscurilor sau asigurările.

El a avertizat că pe termen scurt vor trebui menținute "măsurile pentru atenuarea costurilor populației și industriei" și a făcut apel la redistribuirea veniturilor obținute din impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor energetice.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
europa