Acționarii Nuclearelectrica aprobă memorandumul pentru unitățile 3-4 Cernavodă în pofida opoziției FP

Acționarii Nuclearelectrica aprobă memorandumul pentru unitățile 3-4 Cernavodă în pofida opoziției FP
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 oct 2015

Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica, companie controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, cu 82,42% din acțiuni, a aprobat, joi, memorandumul privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nuclearo-electrică din Cernavodă în parteneriat cu China General Nuclear Power Corporation, companie chineză de stat, în pofida opoziției Fondului Proprietatea (FP), acționar minoritar semnificativ cu circa 9% din acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul Proprietatea ceruse completarea ordinii de zi a AGA Nuclearelectrica de joi cu o propunere de amânare a semnării înțelegerii cu compania chineză până la data aprobării strategiei energetice naționale de către Guvernul României. Propunerea a fost respinsă, joi, de acționari.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, recent, că strategia energetică nu va fi finalizată de către Guvern în această toamnă. Același Gerea a spus că semnarea Memorandumului pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar putea avea loc luna viitoare, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta în China, iar construcția reactoarelor ar putea începe peste doi ani.

Directorul general al Nuclearelectrica, fost director general și la Fondul Proprietatea, a pledat pentru acest proiect cu diferite argumente.

"Proiectul unităților 3 și 4 ale CNE Cernavodă este investiția optimă, pe de o parte, pentru statul român și, implicit, pentru sistemul energetic românesc din punct de vedere al asigurării pe termen lung a securității în furnizare, a independenței, a unui mix energetic echilibrat și stabil capabil să susțină atingerea țintelor de decarbonizare și, pe de altă parte, pentru Nuclearelectrica, din punct de vedere al valorificării activelor și creșterii financiare asociate operării și asigurării mentenanței și combustibilului în noua companie de proiect. Proiectul implică crearea de locuri de muncă și dezvoltarea industriei nucleare pe orizontală. Proiectul unităților 3 și 4 înseamnă, de fapt, dezvoltare economică macro și micro", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, care, în intervalul 2006-2009, a ocupat mai multe funcții la Fondul Proprietatea, inclusiv pe cea de director general.

După semnarea memorandumului de înțelegere, Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation vor intra în faza finală a procedurii de selecție, și anume negocierea și finalizarea acordului investitorilor și a actului constitutiv în vederea înființării noii companii de proiect pentru construcția și finalizarea unităților 3 și 4 CNE Cernavodă.

Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation vor fi obligate să obțină avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru înființarea societății mixte prin intermediul căreia să fie derulat proiectul de construcție a unităților 3 și 4 a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Obligația notificării CSAT a fost introdusă în proiectul de memorandum pentru realizarea construcției, ca etapă preliminară, după cum a relatat deja Profit.ro.

În compania mixtă, investitorul chinez va deține minimum 51% din acțiuni, iar Nuclearelectrica va contribui cu cel mult două milioane euro, echivalent al unei participații de 49%, neputând în niciun moment să scadă sub 30%.

În calitate de partener local controlat de statul român, Nuclearelectrica se va ocupa de obținerea avizelor necesare proiectului. Lipsa vreunui aviz va conduce la blocarea proiectului. Compania mixtă se va transforma, după doi ani, în producător independent de energie (IPP). Părțile își reconfirmă, prin document, angajamentul lor de a implementa proiectul în conformitate ”cu toată legislația națională și a UE”.

Proiectul construcției celor două reactoare, evaluat la 6,5 miliarde euro, a fost elaborat în 2007 și trebuia aplicat din 2010, dar Enel (Italia), CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) și GDF SUEZ (grup franco-belgian) s-au retras din compania de proiect de atunci, Energonuclear, din cauza costului ridicat. La acest moment, investitorul chinez este singurul care se arată interesat de proiect.

Aceeași China General Nuclear Power Corporation ar putea prelua participații de 25% până la 66% în trei proiecte de construcție de centrale nucleare din Marea Britanie în valoare de miliarde de lire sterline, în baza unui acord semnat miercuri de premierul Marii Britanii, David Cameron, și președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping.

Potrivit acordului, China General Nuclear Power Corporation va prelua o participație de 33% la proiectul centralei nucleare Hinkley Point C, dezvoltat de gigantul francez EDF în vestul Marii Britanii, investiție estimată la 18 miliarde lire sterline. Chinezii vor mai prelua o participație de 66% la centrala nucleara Bradwell, situată la est de Londra, unde au în plan construirea unui reactor cu tehnologie chineză, și 20% din proiectul de construcție de reactoare la centrala atomică Sizewell, operată de Areva.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
centrala de la cernavoda
reactoarele 3 si 4 de la cernavoda
china general nuclear power corporation