Activitățile de furnizare și distribuție gaze ale Tehnologica Radion, în faliment, preluate de Engie

Activitățile de furnizare și distribuție gaze ale Tehnologica Radion, în faliment, preluate de Engie
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 feb 2022

Cel mai mare distribuitor de gaze autohton, Distrigaz Sud Rețele SRL, deținut de grupul Engie, va prelua activitatea de distribuție în 3 comune din județul Argeș în urma intrării în faliment, anunțată de Profit.ro, a Tehnologica Radion, una dintre cele mai vechi companii de construcții din România și care deținea, până în prezent, licența de distribuție în respectiva zonă. De altfel, și furnizarea de gaze naturale către clienții finali din respectiva zonă a fost preluată tot de Engie, în calitate de Furnizor de Ultimă Instanță, la un preț de 986 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astăzi, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va retrage licența de distribuție gaze deținută de Tehnologica Radion, după ce săptămâna trecută i-a retras licența de furnizare gaze, decizie în urma căreia activitatea de furnizare gaze naturale din respectivele comune a fost preluată de Engie, FUI-ul desemnat de ANRE care a oferit cel mai mic preț dintre cei 6 FUI existenți.

În decembrie 2021, creditorii Tehnologica Radion au respins o ofertă de 1,95 milioane lei plus TVA pentru operațiunile sale cu gaze naturale, din partea Premier Energy.

Pe lista proiectelor aflate pe ordinea de zi a Comitetului de Reglementare ANRE de miercuri figurează și “Proiectul de decizie privind desemnarea operatorului sistemului de distribuție Distrigaz Sud Rețele SRL pentru preluarea operării sistemului de distribuție a gazelor naturale în satele Cătunași, Dealu Orașului, Dealu Viilor, Dinculești, Gâlcești, Metofu, Păduroiu din Deal, Păduroiu din Vale, Sămara aparținătoare comunei Poiana Lacului, în satele Budeasa Mare, Budeasa Mică, Calotești, Gălășești, Rogojina și Valea Mărului aparținătoare comunei Budeasa, în satele Ceaușești și Oarja aparținătoare comunei Oarja, și a magistralelor directe din satul Poiana Lacului, comuna Poiana Lacului, județul Argeș”.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Așa cum a anunțat Profit.ro, Tehnologica Radion, una dintre cele mai vechi companii de construcții din România, cu rulaje anuale de peste jumătate de miliard de lei în anii de glorie în care era unul dintre cei mai mari constructori de infrastructură locali, controlată de omul de afaceri Theodor Berna și aflată în insolvență din septembrie 2014, a intrat acum în faliment, ca urmare a deciziei definitive în acest sens a instanței de judecată.

La începutul acestui an, compania, înființată în 1993, mai desfășura activități de operator de distribuție a gazelor naturale, deținând în concesiune rețelele de distribuție din mai multe comune din județul Argeș, de furnizor de gaze, precum și de exploatare a agregatelor minerale dintr-un perimetru concesionat în județul Tulcea.

Falimentul a fost pronunțat inițial, în primă instanță, în toamna anului trecut, însă executarea sentinței a fost suspendată până de curând. Tehnologica Radion solicitase suspendarea inclusiv cu argumentul că, în caz de intrare în faliment, va pierde licențele ANRE de distribuitor și furnizor de gaze naturale, precum și concesiunea de agregate minerale din Tulcea.

În același timp, compania a făcut planuri de vânzare a întregului său business cu gaze, creditorii aprobând un preț de valorificare de pornire de 12,8 milioane lei plus TVA pentru "ansamblul funcțional pentru activitatea de distribuție și furnizare gaze naturale în localitățile Budeasa, Oarja și Poiana Lacului, județul Argeș", potrivit documentelor Tehnologica Radion analizate de Profit.ro.

În octombrie 2021, compania a primit însă o ofertă de numai 1,95 milioane lei plus TVA pentru operațiunile sale cu gaze naturale, din partea Premier Energy, ofertă respinsă în decembrie anul trecut de creditorii Tehnologica Radion. La câteva zile după respingere, a fost pronunțat falimentul definitiv al companiei.

Oferta a fost respinsă în pofida avertismentului administratorului judiciar al companiei cu privire la "urgența valorificării activului", argumentată prin "riscul pierderii licenței, situația actuală de pe piața gazelor naturale și imposibilitatea debitoarei de a achiziționa volumul minim de gaze naturale necesar consumatorilor finali deserviți, cu impactul social aferent în prag de iarnă".

Distrigaz Sud Rețele este cel mai mare distribuitor de gaze din România, cu peste 2 milioane de clienți în 20 județe din sudul României. Acționarul majoritar al Distrigaz Sud Rețele este Engie România, cu o pondere de 99,97%.

viewscnt
Afla mai multe despre
furnizare
distribuție
tehnologica
engie
distrigaz sud retele
premier energy