AFM modifică Ghidul de finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice

AFM modifică Ghidul de finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice
scris 29 dec 2021

Administrația Fondului pentru Mediu anunță modificarea Ghidului de finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, după eșecul sesiunii de săptămâna trecută. A fost introdusă o nouă etapă prin care instalatorii validați au posibilitatea să identifice solicitanții eligibili în baza documentelor pe care aceștia le-au încărcat. De asemenea, va exista un calendar de depunere a documentelor în aplicație, pentru a garanta funcționarea acesteia.

”AFM anunță aprobarea Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2385/24.12.2021 privind modificarea Ghidului de finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice. Modificarea ghidului de finanțare are ca scop introducerea unei noi etape prin care instalatorii validați au posibilitatea să identifice solicitanții eligibili conform documentelor depuse de aceștia în vederea constituirii unor liste centralizatoare în baza noilor reglementări menționate în Dispoziția președintelui AFM nr 488/28.12.2021. Transmiterea listelor centralizatoare se realizează de către instalatorii validați în perioada 29 decembrie 2021 - 04 ianuarie 2022”, a transmis AFM.  

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Sursa citată a precizat că, după centralizarea tuturor listelor transmise de către instalatorii validați, AFM va publica un calendar de încărcare a documentelor în aplicația informatică, asigurându-se astfel un mod organizat și eficient de utilizare a acesteia, menit să scadă riscul apariției unor blocaje tehnice, scrie News.ro

”De asemenea, în cadrul procesului de evaluare și potrivit prevederilor art. 22, alin. 8 din Ghidul de finanțare, valabilitatea documentelor prezentate de persoanele fizice se va raporta la data transmiterii listelor centralizatoare la AFM. Precizăm, de asemenea, că, potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, „valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări’’; efectul acestor prevederi legale este acela că, dacă un document era valabil până la data de 22 decembrie 2021, își păstrează valabilitatea și după această dată, pe toată perioada stării de alertă. În acest context, documentul respectiv este considerat a fi în termen la data transmiterii listei către AFM, nefiind necesară obținerea unuia actualizat”, a mai transmis ANF.  

O altă modificare importantă a ghidului de finanțare o reprezintă extinderea perioadei de valabilitate a extrasului de carte funciară, de la 30 la 60 de zile, astfel încât să fie eliminat riscul apariției situației de neeligibilitate a acestui document din cauze independente de acțiunile solicitanților și instalatorilor validați. Deoarece extrasul de carte funciară nu intră în categoria reglementată de Legea nr. 55/2020, valabilitatea acestuia a fost prelungită la 60 de zile, calculată de la data emiterii. 

ULTIMA ORĂ Administratorul special al World Trade Center București, reținut cu acuzația de delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Administratorul special al World Trade Center București, reținut cu acuzația de delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată

Potrivit noilor reglementări, înscrierea solicitanților în Program se va considera finalizată după îndeplinirea ambelor etape, respectiv după transmiterea la AFM a centralizatoarelor și încărcarea documentațiilor în aplicația informatică. 

Informații suplimentare:  

Instrucțiuni de aplicare a articolului 18 “Modalitatea de înscriere și rezervare a sumelor” din Ghidul de finanțare 

1. În vederea constituirii listelor prevăzute la art. 18, alin. (3) din Ghidul de finanțare, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 1287/2018, cu modificările și completările ulterioare, instalatorii validați identifică solicitanții care au depus dosarul de finanțare și analizează conformitatea documentelor depuse de aceștia cu prevederile art. 21 din același act normativ. 

2. Doar pentru persoanele fizice care au depus documentele în condițiile Ghidului de finanțare, instalatorii validați constituie liste cu solicitanții eligibili conform tabelului de mai jos. 

Nume / Prenume / CNP / Județul în care se montează sistemul de panouri fotovoltaice / Regiunea în care se montează sistemul de panouri fotovoltaice 

Potrivit prevederilor art. 22, alin. 8 din Ghidul de finanțare, în cadrul procesului de evaluare a dosarelor de finanțare depuse de persoanele fizice, valabilitatea documentelor depuse de către acestea se va raporta la data transmiterii la AFM a listelor. 

3. Listele prevăzute la punctul 2 se transmit, în format excel, prin e-mail la adresa listefotovoltaice@afm.ro, în perioada 29 decembrie 2021 – 04 ianuarie 2022. Nu se acceptă listele transmise în alte formate decât cel indicat în instrucțiuni. 

4. În cazul în care AFM constată că nu a fost respectat formatul listelor, conform condițiilor impuse de instrucțiuni, notifică instalatorul validat, iar acesta din urmă are posibilitatea, o singură dată, să remedieze situația în termenul indicat în notificare. 

5. Pentru persoanele fizice care nu sunt incluse în lista prevăzută la punctul 2 nu se vor putea introduce în aplicația informatică dosarele de finanțare. 

Pentru informații suplimentare privind mecanismul de punere în aplicare a prevederilor prezentei dispoziții, instalatorii validați pot apela numărul de telefon 0725.225.539. 

După noi intervenții la sistem și o nouă simulare, aplicația a fost relansată la ora 16.00 și întreruptă după o oră.  

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că modul în care Administrația Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea Programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil. 

În urma eșecului, președintele AFM a demisionat. Instituția a anunțat că se încearcă modificarea Ghidului de finanțare. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
casa verde fotovoltaice
ministerul mediului