Prețul gazelor pe piața europeană cunoaște cea mai lungă perioadă de scădere din ultimul an

Prețul gazelor pe piața europeană cunoaște cea mai lungă perioadă de scădere din ultimul an
scris 28 dec 2021

Prețul de referință la gaze naturale în Europa și-a continuat marți scăderea, înregistrând cea mai îndelungată perioadă de declin din ultimul an, pe măsură ce se înmulțesc livrările de gaze lichefiate din SUA, transmite Bloomberg.

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotațiile la gaze naturale cu livrare pentru luna următoare au scăzut marți cu 8,3%, ajungând în jurul orei 9:50 la 98 de euro pentru un Megawatt-oră, aceasta fiind a cincea zi consecutivă de scădere. Un număr crescut de nave care transportă gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa, ceea ce crește așteptările că noile livrări vor ajuta la reechilibrarea pieței, scrie Agerpres.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

De asemenea, traderii urmăresc cu atenție dacă Rusia este dispusă să rezerve capacități pe gazoducte pentru a livra mai multe gaze naturale Europei în luna ianuarie. Rezultatele licitației pentru rezervarea de capacități de tranzit, care va avea loc marți, vor oferi un indiciu cu privire la planurile grupului rus Gazprom PJSC's pentru luna ianuarie.

Potrivit Bloomberg, numărul de cargouri încărcate cu gaze lichefiate din SUA care se îndreaptă spre porturile europene a crescut cu peste o treime în ultimele zile. În prezent, sunt 20 de nave încărcate cu gaze lichefiate care se îndreaptă spre Europa, față de 15 cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului. În plus, alte 14 nave se îndreaptă în Europa în timp ce își așteaptă ordinele finale de marș.

Europa atrage mai multe livrări de gaze lichefiate într-un moment în care marii cumpărători din Asia optează pentru folosirea stocurilor lor în această iarnă în loc să achiziționeze noi cantități. În plus, prognozele referitoare la evoluțiile meteo favorabile pentru o mare parte a Europei pe perioada următoarei săptămâni vor limita cererea de energie. Cu toate acestea piața rămâne tensionată deoarece prognozele arată că temperaturile vor scădea sub nivelul normal în a doua săptămână a lunii ianuarie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
energie